Vörösiszap és Bróker Marcsi (2019.12.10.,12:00)

A jogszolgáltatás csigalépései

 

Bróker Marcsi (D. Sándorné) vezetőszáron.

 

Olvassa az ember a híreket, s káromkodni támad kedve. Advent lévén lassan lehiggad, hiszen az elcsendesedés és a várakozás ideje van.
A várakozás persze a jogszolgáltatás területén is aktuális lehet. Az igazságszolgáltatásról nem is beszélve. Mert a két dolog – nagyon jól tudjuk – nem azonos.
Az MTI december ötödiki híréből értesültünk, hogy megkezdődött a vörösiszapper másodfokú tárgyalása a Győri Ítélőtáblán. Ez még semmi, ugyanis a másodrendű vádlott védője a Győri Törvényszék megismételt elsőfokú ítéletének abszolút hatályon kívül helyzését vagy módosítását kérte.
Most 2019 decembere van. Lassan tíz(!) éve történt a tragédia, ami 10 halálos áldozatot követelt, több mint 150 sérülttel és hatalmas környezetszennyezéssel, anyagi kárral.
Aztán itt van Bróker Marcsi esete. Azt olvastam néhány nappal ezelőtt, hogy a Kun-Mediátor Kft. 12 milliárdos csalással vádolt egykori vezetője távozhat az előzetesből, mert lejár az előzetes letartóztatásban tölthető három év. Bróker Marcsi magas hozamot ígért, tódultak hozzá az emberek megtakarításukkal. Aztán egy napon eltűnt a karcagi csodatevő, másfél év múlva kattant rajta a bilincs egy közép-amerikai üdülőparadicsomban.
Bróker Marcsi kijöhet az előzetesből. A jogügyi szakmunkások (inkább Mekk Elekek) meg széttárják kezüket, s ezt mondják: joghézag.
Én másnak nevezném…

E.E.