Volt egyszer egy zalaegerszegi Caola (2020.08.24., 10:20)

 

A találkozó résztvevői (a fotó rákattintva nagyítható).

 

Augusztus 15-én harmadik alkalommal találkoztak az egykori caolások. A botfai közösségi házban reggel 9 órától várták az érkezőket a szervezők.
– Ebben az évben a szokásosnál egy kicsit nehezebben történtek az előkészületek. A járványügyi helyzet miatt csak július közepén vált biztossá, hogy ismét itt, a botfai közösségi házban találkozhatunk – tudtuk meg Molnár László szervezőtől, a rendezvény ötletgazdájától. – A sütés-főzés ezúttal elmarad, közkívántra egy igazi zsíroskenyér parti vár ránk.
– A Caola dolgozói összetartó, nagyszerű közösséget alkottak. Mi 20 év elteltével is úgy tudunk egymással beszélgetni, mint a régi szép időkben – kapcsolódik a beszélgetésbe Vighné Markó Zsuzsanna, aki ugyancsak kivette a részét az előkészületekből.

A jelenlévők közösen emlékeztek meg az egykori caolásokról, akik már nem lehetnek közöttünk.
– Az első salomvári találkozón mintegy 40 - 50 fő vett részt, a második alkalommal szintén itt Botfán jöttünk össze, akkor 80-an lehettünk. A mai pontos létszámot majd akkor tudjuk, ha megszámoljuk a Caola zászlóra kötött szalag aláírásait. Szerintem 90 - 100 fő közötti a létszám – ezt már Lugosi Sándor mondta, aki a mosószer üzem művezetőjeként és a Caola SE ügyvezető elnökeként is tevékenykedett a kezdetektől egészen a gyár bezárásáig (1971 - 1999).

 

Balról Lugosi Sándor, Vighné Markó Zsuzsanna és Molnár László.

 

A zalaegerszegi gyáregységben 700-800 fő dolgozott. A cégre élénk kulturális, sport és közösségi élet volt jellemző. A munkában felvettük a versenyt a multinacionális cégekkel, sőt a termékeink piaci részesedése magasabb volt, mint a versenytársaké – folytatta Lugosi Sándor. Nagy csalódás volt a gyáregység megszűnése, de a kialakult közösségek és barátságok a mai napig megmaradtak.

– Az Ön által alapított facebook csoport népszerű az egykori caolások körében.
– Volt egyszer egy zalaegerszegi Caola néven alapítottam a csoportot 2019 augusztusban. A kommunikáció eddig is működött a régi dolgozók között, de azért így pontosabb és szélesebb körű ismereteket lehet megosztani.
– Valószínűleg ennek is szerepe van a mai rekordrészvételben.
– Lehetséges, mert megkönnyíti a kapcsolattartást. A létszámot viszont már lényegesen nem lehet emelni. Külön programokat sem szervezünk, mindenki kedvére beszélgethet az ismerősökkel, barátokkal. Úgy látszik ez pontosan elég, mert nagyszerűen érezzük magunkat.

Samu László

 

A találkozás, a beszélgetés volt a lényeg.