Kezdőlap

Lapjaink:

Hasznos oldalak

 

Kapcsolat

 

Zalatáj Kiadó Ügyfélszolgálat

 

8900, Zalaegerszeg, Rákóczi F. út 2-4., Pf.: 381

Telefon: 06-92/593-936

Fax: 06-92/596-937

Mobil: 30/378-4465

E-mail: zalataj@zelkanet.hu

 

Térkép

Volt egyszer egy sportváros… (2014.05.07., 15:50)

 

1997. február: dr. Gyimesi Endre, Zalaegerszeg polgármestere átveszi a „Nemzet Sportvárosa” elismerést Greminger Jánostól, az OTSH elnökhelyettesétől. 17 év telt el azóta…

 

Azt mondják, hogy a sporthoz és a politikához mindenki ért Magyarországon. Ha a hat év alatti gyermekeket leszámítjuk (az iskolásoknak általában már határozott véleményük van a világ dolgairól), akkor is több millió amatőr sportszakértő és alkalmi politológus él ebben az országban.
Most maradjunk csak a sportnál! S azon belül is Zala megyénél, pontosabban Zalaegerszegnél. Nem véletlenül említettem a megyét, hiszen egykor a megyeszékhely sportéletének eredményességét alapvetően befolyásolta a zalai tehetségek (születhettek éppen Keszthelyen Nagykanizsán, Lentiben, Zalaistvándon, Zalacsében, Zalatárnokon, folytathatnám a sort hosszasan) szerepvállalása. Ez egy fontos szempont, amire sorozatunk későbbi epizódjaiban visszatérünk!
Zalaegerszeg egykor a Nemzet Sportvárosa volt. A fordított fejlődéstörténetnek „köszönhetően” a „Nemzet” előtag már rég érvényét veszítette. Napjainkban pedig már a sportváros szóösszetétel első tagja sem tűnik túl hitelesnek.
Zalaegerszeg város ugyan, de már nem sportváros. Vajon milyen okok játszottak közre abban, hogy tiszta lelkiismerettel leírjam a kijelentést?
A tények… Ezekkel pedig nehéz vitatkozni! Ha valaki megteszi, megköszönöm neki. Hátha jobb belátásra bír, s meggyőz arról, hogy csak én látom sötéten a dolgokat. S akkor bocsánatok kérek.

 

Egykor kiváló NB I-es női kézilabda-csapata volt Zalaegerszegnek. A Caolában játszott többek között Radulovics Bojána, akit később kétszer is a világ legjobb kézilabdázójának választottak.

 

Egy város sportéletét sok minden meghatározza. Többek között az is, hogy vezetői mennyire elkötelezettek iránta, magyarán egyszerű polgárként szeretik-e a sportot. Az kevés, ha csak a karrierjük egyengetéséhez használják eszközül.
A sport lehet népszerűségnövelő tényező is az adott település vezetői számára.
De minőségi sportot csak úgy lehet teremteni, s azt fenntartani, sőt fejleszteni, ha az adott közösség, település, város gazdasági helyzete, ereje ehhez kellő hátteret biztosít.
Ez a két tényező - ha együtt van - már jó alap ahhoz, hogy maradandó dolgokat lehessen alkotni. De még mindig hiányzik egy nagyon fontos dolog, ami nem más, mint az emberi tényező. Vagyis az, hogy a közösség vezetői milyen meggondolásból szállnak be a sportbizniszbe. Ez ugyanis alapvetően meghatározza a kibontakozást. Ha mindezt hozzáértően, önzetlenül teszik, azt előbb-utóbb a környezet is észreveszi, s további bizalmat szavaz ennek a vezetésnek.
A sportot - mint az élet sok más területét - azonban másra is lehet használni. Olyan karrierépítésre, amiből néhányan profitálhatnak, csak éppen azok nem, akikért valójában van a sport: a sportolók, a szurkolók és a közönség.
Zalaegerszeg sportéletével valami történt. Nem éppen örömteli dolog. Aki ezt vitatja, az nem néz az „eredményjelző táblára”.
S ez nekem jobban fáj, mint azoknak, akik legszívesebben a telefonért nyúlnának, s kérdőre vonnának: mire jók ezek a sorok?
A folytatásban remélhetően kiderül…

E.E.
(Folytatjuk)

 

S a mai valóság: a Balmazújváros ellen 2-2-es döntetlent játszott a ZTE hazai pályán. A bentmaradás most már biztosnak tűnik. Az NB II-ben…

 

Ide kattintva az eddig megjelent összes rész elolvasható!