Kezdőlap

Lapjaink:

Hasznos oldalak

 

Kapcsolat

 

Zalatáj Kiadó Ügyfélszolgálat

 

8900, Zalaegerszeg, Rákóczi F. út 2-4., Pf.: 381

Telefon: 06-92/593-936

Fax: 06-92/596-937

Mobil: 30/378-4465

E-mail: zalataj@zelkanet.hu

 

Térkép

 

Volt egyszer egy sportváros (9.) (2014.06.10., 16:00)

 

Tanulságos ZTE csapatkép. A felső sorban három olyan játékos látható, aki nyugati I. osztályú csapathoz szerződött az 1980-as években. Török József (balról a 3.) a német Waldhof Mannheim, Kereki Zoltán (balról a 4.) az osztrák Wacker Innsbruck, Péter Zoltán (balról a 7.) ugyancsak az osztrák Vienna labdarúgója lett.

 

Az 1988-as ZTE kirakatper nem volt más, mint egy helyi hatalmi harc sajnálatos végkifejlete.
Azért citálták bíróság elé a klub gazdasági vezetőjét, elnökét, a férfi kosárlabda szakosztály technikai vezetőjét, amiért akkoriban a magyar sportegyesületek szinte valamennyi irányítóját a vádlottak padjára lehetett volna ültetni. Az akkori kaotikus pénzügyi rendelkezések miatt az érvényben lévő jogszabályok betartásával gyakorlatilag megszűnt volna az élsport Magyarországon...

elolvasom a cikket

 

Volt egyszer egy sportváros (8.) (2014.06.06., 17:05)

 

1988: mozgalmas év a ZTE életében. A kosarasok bajnoki címet szereznek és elnyerik a kupát. A labdarúgók az 1988/89-es szezon végén kiesnek az NB I-ből.  S ebben az évben zajlik a ZTE-per. Felvételünk egy 1988-as Körmend-ZTE meccsen készült.

 

Aki azt hiszi, hogy sok változás történt a rendszerváltás óta a sportfinanszírozásban, nagyon téved.
Sorozatunkban kiemelt szerepet kap az 1988-as ZTE-per, ami soha nem robban ki, ha nincsenek személyi ellentétek, ha nem csatázik egymással a megyei pártbizottság és a megyei tanács.
De büntetőper lett belőle, a klub három munkatársa, az elnök, a gazdasági vezető, s a férfi kosárlabda-szakosztály technikai vezetője került a vádlottak padjára...

elolvasom a cikket

 

Volt egyszer egy sportváros (7.) (2014.06.02., 15:15)

 

A ZTE férfi kosárlabda-csapata az 1980-as években telt ház előtt játszotta mérkőzéseit. Egy Körmend elleni rangadón (felvételünk 1985. december 16.-án készült) sokan nem is jutottak be a csarnokba.

 

Meglepő, hogy bár 26 év eltelt a ZTE-per óta, mégis igen sokan olvassák sorozatunkat. A fiatalabb generáció számára teljesen ismeretlenek az akkori körülmények, a szocialista sportirányításról, sportfinanszírozásról fogalmuk sem lehet. Idősebb olvasóink memóriájában talán még felderengenek bizonyos emlékfoszlányok, de maga a konkrét történet lassan a feledés homályába vész.
Idézzük fel, hogy mi is történt!
1988. január 19-én Zalaegerszegen, a Zala Megyei Bíróságon egy nagy érdeklődéssel várt per tárgyalása kezdődött meg: a ZTE volt vezetői ültek a vádlottak padján...

elolvasom a cikket

 

Volt egyszer egy sportváros (6.) (2014.05.30., 14:50)

 

1988: A Legfelsőbb Bíróságon másodfokon tárgyalták a ZTE-ügyet. A férfi kosárlabda-csapat ebben az évben szerezte első bajnoki címét és kupagyőzelmét. Hatalmas volt az öröm a zalaegerszegi sportcsarnokban…

 

Nagyon sok észrevételt, hozzászólást kapunk a sorozattal kapcsolatban. (A sorozat korábbi részei itt olvashatók.) Elsősorban arra kíváncsiak az érdeklődök, hogy ennyi év távlatából honnét vannak ilyen részletes információink az akkori történésekről.
Egyszerű a válasz. Ott voltunk minden eseményen. Ott voltunk a bírósági tárgyalásokon, s miután azok nyilvánosak voltak, hát szorgalmasan jegyzeteltünk.

elolvasom a cikket

 

Volt egyszer egy sportváros (5.) (2014.05.27., 14:25)

 

A ZTE labdarúgó-csapata is jó eredményeket ért el. Képünkön a Gellei Imre által irányított együttes az 1983/84-es szezonban.

 

Az 1980-as évek a ZTE szempontjából ellentmondásosak voltak. Egyrészt a kiemelt egyesület jelentős sikereket ért el a hazai sportéletben, a nemzetközi porondon is bemutatkozott, másrészt a szocialista sportfinanszírozás állatorvosi lova is lett. Kirobbant a ZTE-ügy, ami rámutatott arra, hogy az addigi támogatási rendszer tarthatatlan.  Nem csak Zalaegerszegen, hanem az egész országban.
1988. október hatodikán kezdődött a ZTE-per másodfokú tárgyalása a Legfelsőbb Bíróságon...

elolvasom a cikket

 

Volt egyszer egy sportváros (4.) (2014.05.24., 10:30)

 

Zalaegerszeg az elsők között volt, ahol külföldi játékosok szerepeltek a kosárlabda-csapatban, ami megnövelte a költségvetést. Felvételünkön két lengyel légiós, a kosárra dobó Blasczak és Slominski (10) látható.

 

Aki azt hiszi, hogy egyedül Zalaegerszeg volt a „bűnös” város abban a nagy szocialista sportfinanszírozásban, az nagyot téved. Mindenhol így csinálták, vagy még jobban. Csak Zalaegerszegen közbeszóltak az emberi tényezők. A megyei pártbizottság és a megyei tanács harca. Sportvonalon.
Megbízható források szerint a pártbizottság a megyei tanács vezetőjére „utazott”, aki szerette a sportot, különösen a labdarúgást...

elolvasom a cikket

 

Volt egyszer egy sportváros (3.) (2014.05.22, 15:30)

 

A labdarúgó-csapat sokáig egyeduralkodó volt a népszerűség terén Zalaegerszegen. Felvételünkön az NB I-es terembajnokságot 1983-ban megnyerő ZTE látható.

 

Sport és politika. Lehet egymást erősítő két tényező. De adódhatnak gondok, ütközések is, ha különböző érdekcsoportok vetélkednek egymással. S a sportot használják küzdőtérnek.
Vajon mi történhetett a ZTE esetében az 1980-as évek közepén? Országosan kiemelt egyesület lett, számos élvonalbeli csapattal, sok szakosztállyal. A működtetéshez pénz kellett. Már akkor is…

elolvasom a cikket

 

Volt egyszer egy sportváros (2.) (2014.05.09., 12:00)

 

A labdarúgókat a férfi kosárlabdázók is követték az NB I-be. Felvételünkön a sportág egyik nagy egyénisége, Szűcs József látható egy ZTE-MAFC mérkőzésen.

 

Zalaegerszeg valójában soha nem tartozott a kiemelkedő jelentőségű települések közé. Az elmúlt század első felében egy takaros, virágos kisvárosnak számított, amely sem iparával, sem kereskedelmével nem tűnt ki.
Egyszer azonban felcsillant a nagy lehetőség! A magyar olajipar kezdeti időszakában, mondhatni aranykorában felvetődött, hogy legyen Zalaegerszeg ennek az iparágnak a központja...

elolvasom a cikket

 

Volt egyszer egy sportváros… (2014.05.07., 15:50)

 

1997. február: dr. Gyimesi Endre, Zalaegerszeg polgármestere átveszi a „Nemzet Sportvárosa” elismerést Greminger Jánostól, az OTSH elnökhelyettesétől. 17 év telt el azóta…

 

Azt mondják, hogy a sporthoz és a politikához mindenki ért Magyarországon. Ha a hat év alatti gyermekeket leszámítjuk (az iskolásoknak általában már határozott véleményük van a világ dolgairól), akkor is több millió amatőr sportszakértő és alkalmi politológus él ebben az országban.
Most maradjunk csak a sportnál! S azon belül is Zala megyénél, pontosabban Zalaegerszegnél...

elolvasom a cikket