Volt egyszer egy Honvéd Katona SE (3.) (2018.05.03., 9:05)

 

A jubileumi találkozó résztvevői (rákattintva nagyítható).

 

A zalaegerszegi Kiskondás Vendéglőben találkoztak minap a Honvéd Katona SE NB III-as csapatának 50 évvel ezelőtt szerepelt labdarúgói. Szép számmal érkeztek az ország minden részéből, hogy ismét együtt legyenek, s emlékezzenek azokra a csapattársaikra, akik már nem élnek.
Mint az előző részekben (a korábbi epizódok az oldal alján találhatók - a szerk.) már esett szó arról, hogy rendhagyó volt az 50 évvel ezelőtti bajnokság, hiszen 1968 nyarán a Magyar Néphadsereg „internacionalista kötelességét teljesítve” - több más szocialista ország hadseregével együtt - megszállta Csehszlovákiát. A zalaegerszegi Petőfi-laktanyában katonáskodó Honvéd Katona SE játékosokra tehát nem mérkőzések vártak. Hogy ne érje méltánytalanság a csapatot, a játékosok visszatérte után a következő bajnokságban is NB III-ban szerepelhetett a Katona SE.
A mostani, jubileumi találkozón az akkori edző, az egykori kiváló szombathelyi védőjátékos, Tar István sem vehetett részt, hiszen akárcsak több játékosa, már ő sincs az élők között. Őt Gáspár Géza követte a csapat kispadján, aki szemmel láthatóan örömmel fogadta a szervezők invitálását. Vele is szót váltottunk.

 

Gáspár Géza és dr. Kardos Csaba, az egykori kapus az ünnepi tortával.

 

- Hogy emlékszik vissza erre az időszakra?
- Edzői pályafutásom egyik legszebb időszaka volt, amit a Honvéd Katona SE-nél töltöttem. Minden korszakról őrzök fényképet, minden bevonulás után megörökítettük az aktuális csapatot. Az edzésterveket viszont átadtam unokaöcsémnek, Nagy Péternek, aki Zalaszentivánon edzősködik.
- Talán nem tévedek, ha azt hiszem, hogy edzői szempontból nem volt könnyű a csapatépítés, hiszen állandóan cserélődött a játékosállomány…
- Borzasztóan nehéz volt. A leszerelések, a bevonulások kész tények elé állítottak. Mire összekovácsolódott a csapat, változtatni kellett.
- Az jelentett valami előnyt, hogy könnyebben lehetett fegyelmet tartani?
- Egyetlen játékost sem kellett elküldenem. Csak a gyúrót…
- Magától értetődik, hogy az eltávozás és a szabadság lehetett az ösztönző és a „prémium”…
- Minden megnyert meccs két nap szabadságot jelentett. A szezon végén ez összeadódott. Ezen kívül a találkozó után eltávozás is járt.

E.E.

* * *

Az 50 éves, jubileumi találkozás pillanatait elevenítettük fel cikkeinkben. Szándékunk szerint folytatjuk sorozatunkat, ezért kérjük mindazokat, akiknek birtokukban van a Honvéd Katona SE-vel kapcsolatos fotó, cikk, dokumentum, jelezzék szerkesztőségünknek. Segítik ezzel törekvésünket, hogy emléket állítsunk az egyesületnek. A Honvéd Katona SE-nek nem csak labdarúgó szakosztálya volt, eredményesen szerepeltek például a kézilabdázók és az ökölvívók is.
Köszönjük segítségüket: a szerkesztőség.

 

A Honvéd Katona SE csapata Gáspár Géza edzővel a ZTE-pályán.

 

Volt egyszer egy Honvéd Katona SE (1.)

Volt egyszer egy Honvéd Katona SE (2.)