Volt egyszer egy Honvéd Katona SE (2.) (2018.04.27., 9:30)

 

A találkozás alkalmából egy aláírt labdát és labdatartót kapott Gáspár Géza (jobbról), aki Tar István után lett a csapat edzője.

 

Egy sasszemű, tájékozott olvasónk jelezte: az első részben (itt olvasható) számszakilag tévedtem: ugyanis nem hét, hanem „csak” hat zalai csapat szerepelt a labdarúgó NB III. Nyugati-csoportjában 50 évvel ezelőtt. Keszthely ugyanis akkor Veszprém megyéhez tartozott.
Statisztikailag, közigazgatásilag tökéletesen igaza van olvasónknak. Keszthely akkor valóban Veszprém megye része volt. Nálam valószínűleg a tudatalatti reflexek működtek, hiszen a Balaton-parti várost mindig Zalához tartozónak éreztem. S vissza is tért oda, ahová valójában tartozik.
S ha már a számoknál tartunk, előző részünkben megjegyeztük: jelenleg egyetlen NB III-as csapata van Zala megyének, az Andráshida. Nagykanizsai barátom felhívott telefonon, s kajánul megjegyezte: ne aggódj, ősztől már három lesz! És sorolta: Andráshida, Nagykanizsa és a ZTE. Micsoda zalai rangadókat láthatunk. Mint egykor az NB I-ben (!): Olajbányász - ZTE!
Hát… Nem túlzott a barátom, van ennek reális esélye. Az Andráshida biztos szereplő, a Nagykanizsa nagy valószínűséggel feljut az NB III-ba, a ZTE-nek pedig nehéz a helyzete az NB II-ben. Jelenleg kieső helyen áll.
No, de maradjunk eredeti témánknál. A napokban a Honvéd Katona SE ötven évvel ezelőtt NB III-ban szereplő csapatának még élő tagjai találkoztak Zalaegerszegen, a Kiskondás Vendéglőben.

 

A Honvéd Katona SE egykori csapata.

 

Előző számunkban az egyik szervezőt, a zalaegerszegi dr. Kardos Csabát szólaltattuk meg, most a más tájékról bevonultatott játékosok részéről nyilatkozik Buda Sándor, aki Jászberényből érkezett Zalaegerszegre:
- Ön főszervezője ennek a találkozónak…
- A veszprémi Varga Ferenc, a zalaegerszegi dr. Kardos Csaba és a soproni Drazsnyák István segített abban a szervező munkában, ami tavaly szeptemberben indult. Többen meghaltak már, így sajnos hiányos a találkozó létszáma. Az edzőnk, Tar Pista bácsi sem él már. Nagyon szép emlékeim vannak erről az időszakról. Sokszor játszottunk edzőmeccset a Szőcs János vezette ZTE ellen. A legnagyobb jutalmat nálunk az eltávozás, illetve a szabadság jelentette.

E.E.
(Folytatjuk)

***

Kérjük mindazokat, akiknek birtokukban van a Honvéd Katona SE-vel kapcsolatos fotó, cikk, dokumentum, jelezzék szerkesztőségünknek. Segítik ezzel törekvésünket, hogy emléket állítsunk az egyesületnek. A Honvéd Katona SE-nek nem csak labdarúgó szakosztálya volt, eredményesen szerepeltek például a kézilabdázók és az ökölvívók is.
Köszönjük segítségüket: a szerkesztőség.

 

Edzés utáni lazítás… Az ősz hajú úriember Göncz István, a Zalaegerszegi Dózsa egykori edzője, Tar István barátja.