Volt egyszer egy Honvéd Katona SE… (1.) (2018.04.24., 10:10)

 

Az április huszadikai találkozó résztvevői. Az álló sorban balról a második dr. Kardos Csaba, az ülő sorban balról az első Papp Antal, a ZTE kiváló védője (egy ideig a Honvéd Katona SE-nél is volt), mellette Gáspár Géza, aki Tar István után lett a csapat edzője (a fotó rákattintva nagyítható).

 

Labdarúgás… Csodálatos játék. Már nem is sport. Akinek ma nincs miért örülnie, mert válogatottjaink, klubcsapataink a futottak még mezőnyébe tartoznak, az a múltba kanyarodik vissza. Persze csak akkor, ha van múltunk.  Mint a magyar labdarúgásnak.
Van múltunk, nincs jelenünk, de lesz-e jövőnk? Nem vállalkozom jóslásokra. Inkább visszatekintek a múltba. S nem is a teljes magyar labdarúgásra. Csak szűkebb pátriánkra, Zala megyére. S még csak nem is a magasabb osztályokra.
Maradjunk az NB III-nál! Az 1960-as évek végén az NB III. gyakorlatilag a negyedik osztályt jelentette Magyarországon. Volt az NB I., az NB I. B, az NB II., s utána jött az NB III. Tudják, hogy hány zalai csapat szerepelt akkor az NB III. Nyugati-csoportjában? Ne találgassanak! A 17 csapatos mezőnyben 7! Megérdemlik, hogy felsoroljuk az együtteseket: Nagykanizsai Dózsa, MÁV NTE, Keszthely, Zalaegerszegi Dózsa, Honvéd Katona SE, Zalaszentgrót, Nagykanizsai Sáska-Petőfi.

 

Tabella 1968-ból. Hét zalai csapat az NB III-ban (rákattintva nagyítható).

 

S most vajon hány zalai csapat tagja az NB III-nak? Akik figyelemmel kísérik a labdarúgást, tudják a választ: egyetlen egy, az Andráshida.
Honvéd Katona SE… Az ötven évvel ezelőtti csapat tagjai találkoztak minap Zalaegerszegen, a Kiskondás Vendéglőben. Az ország minden tájáról érkeztek az egykori játékosok, mert annak idején Magyarország minden szegletéből vonultattak be katonának - köztük labdarúgókat is - a zalaegerszegi Petőfi-laktanyába.
A kezdeményezés dicsérendő. Sokan eljöttek az élők közül, hogy köszöntsék egymást, s emlékezzenek elhunyt edzőjükre, Tar Istvánra és játékostársaikra.
Mint írtam, a labdarúgás nagyszerű játék. A sportágat virtuóz módon művelő alázatos világsztárok ugyanúgy szeretik, mint az alacsonyabb osztályban szereplő, de ugyanolyan eltökéltséggel pályára lépő amatőrök. Ez adja a foci varázsát. Ezért jöttek el múlt pénteken az ország minden tájáról azok a játékosok, akik talán szerették volna megúszni a katonai szolgálatot, de Zalaegerszegen, a Honvéd Katona SE-nél – a kiképzés szürke, egyenhangú, sanyarú napjai mellett – hódolhattak szenvedélyüknek, a labdarúgásnak.
Dr. Kardos Csabát nem kell bemutatni a zalaegerszegi sportkedvelőknek. Hosszú éveken keresztül volt a Városi Sportcsarnok igazgatója. Jóval korábban a Honvéd Katona SE kapusa.
- Az ötven évvel ezelőtt NB III-ban szerepelt csapat még élő tagjai vannak most itt - mondja dr. Kardos Csaba. - 1968-ban lezajlott már a fél bajnokság, aztán a Magyar Néphadsereg - „internacionalista kötelességét” teljesítve - megszállta Csehszlovákiát. A csapat tajai természetesen nem a zöld gyepen játszottak tovább, de a hivatalos szervek végül úgy döntöttek, hogy mégis az NB III-ban maradhat a Katona SE, így a következő bajnokságban páratlan számú csapat indult. Az edzőnk Tar István volt, aki válogatott szintű védőjátékosnak számított korábban a Szombathelyi Haladásnál.

E.E.
(Folytatjuk)

***

Kérjük mindazokat, akiknek birtokukban van a Honvéd Katona SE-vel kapcsolatos fotó, cikk, dokumentum, jelezzék szerkesztőségünknek. Segítik ezzel törekvésünket, hogy emléket állítsunk az egyesületnek. A Honvéd Katona SE-nek nem csak labdarúgó szakosztálya volt, eredményesen szerepeltek például a kézilabdázók és az ökölvívók is.
Köszönjük segítségüket: a szerkesztőség.

 

Egy korabeli csapatkép a Honvéd Katona SE-ről.