Világcsúccsal olimpiai kvóta (2019.02.25.,9:20)

A keszthelyi Major Veronika fantasztikus sikere

 

Major Veronika nagyszerű világcsúccsal nyert.

 

Major Veronika, a BEFAG Keszthelyi Erdész Lövészklub versenyzője döntős világcsúccsal megnyerte a női sportpisztolyosok versenyét vasárnap az Újdelhiben zajló sportlövő-világkupán, s ezzel kvótát szerzett a tokiói olimpiára, csakúgy mint néhány órával korábban a puskás Péni István.
Női sportpisztolyban már szombaton megkezdődtek a küzdelmek az alapverseny első felével, a 30 - úgynevezett - pontlövészettel, amiben a 21 éves magyar sportoló kiválóan teljesített és 293 körrel a második helyen várta a vasárnapi folytatást, amelyben a 30 gyors lövés következett. Major ebben a szakaszban fantasztikusan lőtt, mindössze két kilencest „vétett” (298 kör), így pedig 591 körös összteljesítménnyel megnyerte az alapot.
A döntőben tiszta lappal indult mindenki. A szabályok szerint a versenyzők gyors, ötös sorozatokat lőttek, s előbb négy széria, azaz 20 lövés után esett ki az utolsó helyen álló, majd minden újabb ötös sorozatot követen a leghátsó pozíciót elfoglaló pisztolyos. Ebben a versenyben nem a kísérletek abszolút értéke számított, hanem a 10,2 körösnél jobbak értek találatot, az annál rosszabbak pedig semmit.
A verseny éppen az első négy sorozatig volt igazán szoros, ezt követően Major 13 találattal ötös holtversenyben állt a második helyen. A folytatásban viszont a korábban futócéllövő fiatal tehetség szinte nem tudott hibázni, az ötödik és hatodik sorozatban hibátlan volt, majd a következő háromban egy-egy lövést vétett el, így végül - a záró körös öt ponttal - óriási, hétpontos előnnyel, 40 pontos új világcsúccsal diadalmaskodott.
Major vasárnap, s egyúttal összességében is a második magyar sportlövő kvótát szerezte meg a jövő évi játékokra, mivel Péni a férfi kisöbű szabadpuska 3x40 lövéses versenyében diadalmaskodott.
Major Veronika egyébként Zalaegerszegen tanul, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának hallgatója. Edzője: Keczeli Zoltán. (Forrás: MTI, Zalatáj)