Vigyázz a madárra! (2018.12.20., 12:25)

 

Az elmúlt években ilyen volt a madáretető, pedig akkor sem voltak kemény telek.

 

Először arra gondoltam, hogy csak az enyhébb időjárás az oka, de amint leesett az első hó, s még akkor is meglehetősen kihalt volt a madáretető környéke, már gyanakodni kezdtem.
Szokatlan látványt nyújtott az etető, hiszen a korábbi években állandó volt ilyenkor már a „nagyüzem”, egyszerre 20-30 madár is lakmározott a magokból.
Aztán az ismerősök is hasonló tapasztalatokat osztottak meg velem, arra panaszkodva, ha így megy tovább, nyakukon marad a napraforgó. De nem is ez lenne a gond, hanem a madarak távolléte.
A közismert szakember sem tudott konkrét választ adni a madarak távollétére. Mint mondta, kollégái sincsenek másképp ezzel, egyelőre csak találgatnak, hogy miért olyan kevés most a cinke, a vörösbegy, a csuszka, a tengelic, a zöldike vagy éppen a meggyvágó.
Révész Sándor dalának szövege jutott ekkor eszembe:
„Vigyázz a madárra,/Ha kertedbe repül,/Őrizd meg a csendet,/S el se menekül./Bajban a világ, ha egyszer újra/messze száll./Vigyázz a madárra, ha/Válladra repül,/Amerre az élet, arra menekül./Bajban a világ, ha egyszer újra/messze száll.”
Bizony, vigyázz a madárra!

E.E.