Új zalaegerszegi járványügyi hírek (2021.03.02.,14:05)

Balaicz Zoltán polgármester tájékoztatója

 

Balaicz Zoltán polgármester


Kedves zalaegerszegiek!
1️⃣Eddig 685.247 fő kapott oltást, közülük 251.691 fő már a második oltását is megkapta. A járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, ezért továbbra is érvényben vannak a védelmi intézkedések és szigorúbbak lettek az utazási szabályok. Annak érdekében, hogy minél többen minél előbb megkapják az első oltást, módosult az oltási stratégia, a Pfizer és az AstraZeneca-vakcinák alkalmazása, valamint többlettámogatást kapnak a háziorvosok a hétvégi oltások végzéséhez. Az agresszív brit vírusmutáns egész Európában és már a magyar városokban is gyorsan terjed, több embert fertőz és növeli a betegek számát. A védőoltás első két szakasza lezárult: az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok, bentlakásos szociális intézmények oltása már megtörtént. Harmadik körben, február elején elkezdődött a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál. Negyedik körben megkezdődött a 60 év alatti krónikus betegek oltása is. A védőoltásra eddig több mint 2,5 millióan regisztráltak. A mostani oltási szakaszban a háziorvosok értesítik az oltandókat az oltás pontos helyéről és időpontjáról. Kérjük, hogy az előre egyeztetett időpontra pontosan érkezzenek az oltásra, hogy a csoportosulást, a tumultust elkerüljék a rendelőkben és a kórházi oltóponton! A háziorvosok a praxisukhoz tartozó védőoltásra regisztráltak listáját heti frissítéssel megkapják. Mindenki sorra fog kerülni, aki online vagy postán regisztrált. Regisztrálni ezen a honlapon lehet: https://vakcinainfo.gov.hu/
2️⃣Elkezdődött a konzultáció az újranyitás feltételeiről, a kérdésekre itt lehet válaszolni: https://nemzetikonzultacio.kormany.hu/
3️⃣2021. nyolcadik hetében a szennyvízminták alapján Zalaegerszegen a koronavírus koncentrációja alacsony, a tendencia csökkenő. Ez az adat jelenleg a legjobb érték Magyarország nagyvárosai közül. Részletek: https://www.nnk.gov.hu/.../1037-2021-8-het-tobb-varosban...
4️⃣A járványügyi önkormányzati adományszámlára minden felajánlást köszönettel fogadunk: 11749008-15432704-06530000
ℹ️Zala megyében 2020. március óta mostanáig 11.518 személy fertőződött meg. A mai napig összesen 312-en haltak meg a vírus következtében a megyében. A gyógyultak száma 9.716 fő, az aktív fertőzöttek száma 1.490 fő. Az 1.490 aktív Zala megyei fertőzött közül 459 fő a zalaegerszegi járásban lévő településeken él, 1.031 fő más települések lakója. Városunkban ma bölcsődébe 223, óvodába 1.129 gyermeket vittek. Az újraindult szociális étkeztetést elvihető, illetve kiszállított ebéd formájában ma 292 fő vette igénybe. A „Segít a város” időseket támogató programba eddig 15 fő kapcsolódott be.
ℹ️Bölcsődék:
- Nincs koronavírus fertőzött.
ℹ️Óvodák:
- Napsugár utcai Tagóvoda: a minisztérium 2021. március 1-től március 5-ig rendkívüli szünetet rendelt el egy csoportra.
- A többi óvodában nincs koronavírus fertőzött.
ℹ️Helyzetjelentés a zalaegerszegi iskolákból az állami fenntartók, a Tankerület és a Szakképzési Centrum tájékoztatása alapján (9. évfolyamtól minden intézmény digitális oktatásra állt át):
- Petői Sándor Általános Iskola: 2 diák igazolt koronavírus fertőzött.
- Dózsa György Általános Iskola: nincs koronavírus fertőzött.
- Eötvös József Általános Iskola: nincs koronavírus fertőzött.
- Izsák Imre Általános Iskola: nincs koronavírus fertőzött.
- Liszt Ferenc Általános Iskola: nincs koronavírus fertőzött.
- Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskola: nincs koronavírus fertőzött.
- Öveges József Általános Iskola: nincs koronavírus fertőzött.
- Béke ligeti Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, Szakiskola és EGYMI: nincs koronavírus fertőzött.
- Pálóczi Horváth Ádám Alapfokú Művészeti Iskola: nincs koronavírus fertőzött.
- Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és AMI: nincs koronavírus fertőzött.
- Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium: nincs koronavírus fertőzött.
- Báthory István Technikum: 1 oktató és 1 tanuló igazolt koronavírus fertőzött.
- Csány László Technikum: nincs koronavírus fertőzött.
- Deák Ferenc Technikum: nincs koronavírus fertőzött.
- Ganz Ábrahám Technikum: nincs koronavírus fertőzött.
- Munkácsy Mihály Technikum: nincs koronavírus fertőzött.
- Széchenyi István Technikum: 1 tanuló igazolt koronavírus fertőzött.
- Kölcsey Ferenc Gimnázium: nincs koronavírus fertőzött.
- Zrínyi Miklós Gimnázium: 1 tanár és 1 diák igazolt koronavírus fertőzött.
ℹ️Önkormányzati Idősek Otthona és Gondozóház: nincs koronavírus fertőzött.
ℹ️A volt Pais iskolában működő, egyházi fenntartású, Gondviselés Háza névre hallgató idősotthonban nincs koronavírus fertőzött.
ℹ️Család- és Gyermekjóléti Központ: nincs koronavírus fertőzött.
ℹ️Néhány fontos információ a koronavírusról:
1️⃣A COVID19 egyike a sok koronavírusnak. A koronavírusokat már ismerjük, de ez egy új típusú vírus, ami Kínából terjedt el a világban.
2️⃣A COVID19 koronavírus emberről emberre terjed, lefolyása változatos, a tünetmentességtől az enyhe tüneteken át a halálig sokféle lehet.
3️⃣Veszélyes, hogy mind a terjedési sebessége, mind pedig a halálozási aránya a világméretű adatok alapján sokkal magasabb, mint más, hasonló lefolyású betegségeknek. A világon már több mint 2,5 millióan haltak bele a vírusba.
4️⃣A COVID19 az idősebb korosztályra veszélyes igazán, de a fiatalok és a gyermekek is megfertőződhetnek. Ha nem is mutatnak tüneteket, vagy enyhék a tüneteik, ők is hordozhatják a vírust és ezzel veszélyeztethetik az idősebbeket.
5️⃣A halálozási arány mellett fontos információ, hogy a COVID19 koronavírus komoly szövődményeket okoz, melyek egy része életünk végéig is megmaradhat.
6️⃣A vírusból való kigyógyulás sem okoz hosszan tartó védettséget, tehát a COVID19 később újból elkapható. Az egyetlen védekezési lehetőség ezért a védőoltás, mellette pedig a sokszor ismételt eszközök: személyes higiénia, rendszeres kézmosás és fertőtlenítés, zárt térben való helyes maszkhasználat (az orrot is takarnia kell), távolságtartás.
❗️Vigyázzunk egymásra! ❗️
Zalaegerszeg, 2021. március 1.

Balaicz Zoltán
polgármester