Kezdőlap

Lapjaink:

Hasznos oldalak

 

Kapcsolat

 

Zalatáj Kiadó Ügyfélszolgálat

 

8900, Zalaegerszeg, Rákóczi F. út 2-4., Pf.: 381

Telefon: 06-92/593-936

Fax: 06-92/596-937

Mobil: 30/378-4465

E-mail: zalataj@zelkanet.hu

 

Térkép

Az Old Traffordtól Kozármislenyig
- avagy a ZTE tündöklése és bukása (5.)

 

Nagy Ferenc (balról) a 2000-es évek elején a játékosátigazolásokért felelt. A Manchester United stadionjában láthatott egy-két világsztárt.

 

Ha már Ciprusnál hagytuk abba, folytassuk is a szigetországnál. A ZTE FC Zrt. jelenlegi elnökével kapcsolatban többször is felbukkan a szerelem szigetének neve. De ne rohanjunk ennyire előre.
Nagy Ferenc a rendszerváltás előtt katonatiszt volt. A zalaegerszegi Petőfi-laktanyában szolgált. Amatőr szinten szerette és űzte a focit, bár akik nem szimpatizáltak vele, úgy vélekedtek erről a vonzalomról, hogy nem igazán értett ehhez a sportághoz. Egy elnökségi tag szerint egyszer megjegyezte: 180 cm alatt nincs labdarúgó. Szegény Lionel Messi, Andrés Iniesta, Xavi Hernández, az egynegyed világválogatott… Gránátvörös-kék törpikék. Akkor meg miért hajtanak az Aranylabdára?
Hallottunk már a klubelnök utánpótlásnevelésről alkotott véleményéről is:„…ezt az egész utánpótlásnevelést feltenném egy rakétára, s kilőném a világűrbe. Ezen a pénzen vennék inkább tíz afrikait, ebből minimum kettőt el tudnék adni jó pénzért.”

 

Lionel Messi, Xavi Hernández és Andrés Iniesta - a gránátvörös-kék „törpikék”. Mindhárom labdarúgó 170 cm magas.


No, de hagyjuk a focifilozófiát, térjünk vissza a dolgos hétköznapokhoz! Emlékeznek még Molnár Lászlóra, a ZTE egykori csupaszív jobbhátvédjére? Egyszer döntenie kellett: vagy NB I-es játékvezető lesz, vagy a ZTE labdarúgó-csapatának technikai vezetője marad? Ahogy mondják, összeférhetetlenség „forgott fent”.
Molnár László, a karakán, kemény egykori hátvéd a sípot választotta. Így került a ZTE technikai vezetői pontjára Nagy Ferenc 1985-ben. Nem sok babér termett akkor még számára, egy időre távol is került a ZTE-től. 1998-ban igazgatósági tagként bukkant fel újra, élénk érdeklődést tanúsítva a részvényvásárlás iránt.
Volt akkoriban egy nagy biztosítási biznisz Magyarországon, valuta alapon zajlott az üzlet, az „anyaország” Ausztria volt. Egy ideig a ZTE mezén is szerepelt ennek a biztosítónak a neve.

Egy igazgatósági tag szerint Nagy Ferenc néhány hónapra „visszavonult” akkoriban, majd ismét aktivizálta magát. Tiltott biztosítási tevékenység miatt több „üzletember” ellen is eljárást folytattak akkor, de hogy kik voltak ezek, azt már borítsa a feledés homálya. S nem csak azért, mert elévülés is létezik, hanem azért is, hogy feledjük a múltat. De a jelent azért nem kell!
A játékosigazolásokért felelt a 2000-es évek elején Nagy Ferenc. Egy zalai újságíró kinevezte menedzsernek, talán mert az igazgatói tagság meglehetősen egyszerűen hangzott.

 

Molnár László (balról) aktív ZTE-játékosként.


Itt pedig már élvonalbeli játékvezetőként.

 

A Megkoronázva című, 2002-ben megjelent riportkötetünkben is ilyen funkciójában nyilatkozott a bajnoki címről. Megosszuk önökkel ezt a miniriportot.
„Nagy Ferenc, a ZTE FC Rt. igazgatótanácsának tagja, a játékosok átigazolásáért felelt a részvénytársaságban. Meglépte, amit az előtte lévők nem mertek: magyar szinten sztárokat igazolt a csapathoz, húzása maximálisan bevált.
- Arra azért nem gondoltam, hogy az erősítésünk bajnoki címet eredményez. Született zalaegerszegiként szerepvállalásom célja az volt, hogy a ZTE-ről ne úgy beszéljenek, mint egy örökös közép-, vagy kiesés ellen küzdő csapatról. Lépjünk ki végre a szürkeségből!
- Ezek szerint felvállaltad, hogy »merjünk nagyok lenni«?
- Egyértelműen, de nem csak én, hanem a vezetőtársaim is ezt vallották, sőt a szakemberek, élükön Bozsik Péterrel is felvállalták e vezérfonalat. Állítom, csak a nagy terveket követhetik nagy tettek. Két éve – először kényszerből – hozzányúltunk a csapat játékoskeretéhez, mivel kiesésre volt ítélve a ZTE. Később tudatosan terveztük a jövőt. Szerettük volna elérni, hogy Zalaegerszegtől legyen hangos az ország. Nem hittük, hogy ilyen gyorsan sikerül, de emiatt nem bánkódunk.
- Melyek voltak a csúcsra vezető út állomásai a vezető szemszögéből?
- A csapatépítésnek természetesen voltak szakaszai. A nagy feladat az anyagi háttér megteremtése volt.
- Kézenfekvő a következő feladat: ott kell maradni a csúcs közelében…
- A 2001-2002-es bajnokság tavaszi idényében, amikor a Ferencváros megközelített bennünket, leültünk beszélgetni a fiúkkal. Arra a megállapodásra jutottunk, hogy nem hátra kell nézegetni a tabellán, hanem előre. Ezt valljuk most is. Kétségtelen, hogy sokkal könnyebb a csúcsra jutni, mint ott maradni, de arra törekszünk, hogy a ZTE a magyar labdarúgásban tartósan az élvonalban legyen, és sikeresen mutatkozzon be a nemzetközi futballporondon is.”
Merjünk nagyok lenni! – mondta Nagy Ferenc. S ennek szellemében is cselekedett…

E.E.
(Folytatjuk)

 

Együtt takarítják a havat a szurkolók és a játékosok 2004. március elején. Ma is lapátot fognának?


„Figyelmeztetés” a játékosoknak 2003 áprilisában. A bajnoki aranyérem után többet vártak a szurkolók.