Túl közel… (2019.05.21., 8:30)

D. Bencze Erzsébet verseskötetének bemutatója

 

Balról Szemes Béla irodalomtanár, D. Bencze Erzsébet, Turbuly Lilla író, költő, Ecsedi Erzsébet színművésznő.

 

A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár és a Pannon Írók Társasága május 17 -én D. Bencze Erzsébet Túl közel c. verseskötetének bemutatójára hívta az érdeklődőket.
Dr. Gyimesi Endre, a Pannon Írók Társaságának elnöke köszöntötte a szépszámú közönséget és a „friss” Zalaegerszeg-díjas alkotót, Delacasse Bencze Erzébetet. Mindössze eddig kellett várni az első nagy tapsra.
Kezdésként a Valami szép c. verset a szerző mondta el, majd ugyanezt meghallgathattuk Z. Lukács Sándor dalszerző előadásában.
A zene, a képzőművészet és a költészet Bencze Erzsébet egész életútját végig kíséri. Közel engedi magához az olvasót. Túl közel. A személyes sorstragédia alapvető rendezési elve a kötet valamennyi ciklusának. A művészet varázs, mert átalakít - mondta Szemes Béla irodalomtanár, aki elsőként beszélgetett a kötet szerzőjével.
- Az önkifejezés számomra létszükséglet és ez a versekben is megmutatkozik - mondta Bencze Erzsébet. - Nem tartom magam művésznek, de a talentumokkal, amik fentről jönnek, el kell számolni. A tehetség egyben felelősséget is jelent.
- A versek többsége szabad vers.
- A véremben van a rím, de mégis azt gondolom, hogy ez esetleg a gondolatritmus rovására mehet. Így az újabb versekben inkább az ütemhangsúlyosságra törekedtem
Néhány verset Ecsedi Erzsébet tolmácsolásában hallhattunk, majd Turbuly Lilla iró, költő kérdezte a szerzőt.
- Az első verset negyedik osztályos koromban írtam. Mindig lejegyeztem a szöveget és rajzoltam is mellé. Aztán jött a javítgatás - válaszolt Erzsébet.
- Reggel, napközben vagy este írod a verseket?
- Inkább este, éjjel. Kell a csend, a külvilág kizárása. A vers soha nincs kész. Előfordul, hogy eszembe jut valami, akkor addig ismételgetem magamban, amíg nincs lehetőségem leírni. Így aztán előfordult, hogy nem köszöntem valakinek, persze ez nem volt szándékos.
- Mit jelent számodra az írás?
- A naplóírással kezdődött, aztán az írás a szenvedélyemmé vált. A vers megszállottja vagyok.
Turbuly Lilla a Túl közel c. kötet verseiről beszélt: - Ez a hiány költészete. De Bencze Erzsébet túl tud lépni a személyes tragédiákon. És felsorolta a „Reménypöttyöket”. D. Bencze Erzsébet személyében egy vibráló egyéniséget ismerhettünk meg. Nem szégyenli a meghatottságát, de a lelkesedését és a rajongását sem. A kötetbemutatón is közel engedett bennünket magához.

Samu László