Kezdőlap

Lapjaink:

Hasznos oldalak

 

Kapcsolat

 

Zalatáj Kiadó Ügyfélszolgálat

 

8900, Zalaegerszeg, Rákóczi F. út 2-4., Pf.: 381

Telefon: 06-92/593-936

Fax: 06-92/596-937

Mobil: 30/378-4465

E-mail: zalataj@zelkanet.hu

 

Térkép

Az Old Traffordtól Kozármislenyig
- avagy a ZTE tündöklése és bukása (2.)
(2013.01.30.)

 

2002. május 22. Kocsárdi Gergely legszebb napjai közé tartozik.

 

Egy egerszegi szólásmondás szerint két igazán előkelő és irigylendő poszt van (volt) a városban: a polgármesteri szék, s a ZTE-elnöki pozíció.
Ha végigtekintünk a zalai megyeszékhely polgármesteri, tanácselnöki, illetve ZTE-elnöki névsorán, a két funkció nem igazán közelített egymáshoz. Kustos Lajost (hosszú éveken keresztül volt Zalaegerszeg tanácselnöke – a szerk.) nem igazán érdekelte a sport, de nem is tett ellene. Viszont az ő időszakában regnáló ZTE-elnökök sem áhítoztak tanácselnöki pozícióra. Vagy a sportmozgalom vagy a párt helyezte őket a ZTE élére. Jól megvoltak ott.
Nem titok, hogy évtizedeken keresztül nem történhetett olyan fontos dolog a ZTE labdarúgó szakosztályánál (sőt az egész egyesületnél), amiről nem tudott volna Ujvári Sándor, a megyei tanács elnöke. Ne kerteljünk: az anyagi háttér megteremtésével, a rendelkezésre álló pénzügyi lehetőségek célszerű koordinálásával elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy élvonalbeli labdarúgó-csapata lett Zalaegerszegnek. S tette mindezt úgy, hogy személyes érdekek nem vezérelték.

 

Akinek nagy szerepe volt abban, hogy NB I-es labdarúgó-csapata lett Zalaegerszegnek: Ujvári Sándor is a helyszínen örült a ZTE nagy sikerének.

 

Az egykori sikeredző, Szőcs János (jobbról) a bajnokavatás pillanataiban.


Az úgynevezett rendszerváltás természetesen a sportot, a labdarúgást sem hagyta érintetlenül Magyarországon, így Zalaegerszegen sem. A zalai várost sajnos sokkszerűen érintette. No nem a politikai változás, hanem a csapat szereplése, hiszen 26 éves folyamatos NB I-es szereplés után kiesett az első osztályból. A visszajutást követően, az 1991/92-es szezon hozta az addigi legsiralmasabb NB I-es szereplést: 30 mérkőzésen mindössze 13 pontot szerezve megint az NB II. következett.
Az 1994/95-ös bajnokságot ismét az élvonalban kezdte a ZTE, s nem is rosszul, hiszen a 8. helyet szerezte meg. Tizedik, tizenharmadik, hetedik, hatodik, tizenegyedik, majd tizedik hely következett a 2001/2002-es bajnokságig, ami a klub legnagyobb sikerét, az aranyérmet hozta, de ahogy az most már egyértelműen látható, a bukást is magában hordozta.

 

Lang József, a ZTE FC Rt. elnöke nyilatkozik az aranyérem megszerzése után.


A bevezetőben említett polgármesteri pozícióban a korábbi klubelnökök nem reménykedtek, már csak azért sem, mert egyikük sem dédelgetett ilyen ambíciókat. Ez a tényező majd akkor játszik szerepet, amikor egy addigi szürke, ám törekvő eminenciás egyre gyakrabban lapozgatja a ZTE FC Rt. részvénykönyvét. Vásárolni akart, eladókat keresett.
Előző részünket így zártuk: miközben a ZTE fennállásának legnagyobb sikere felé haladt, egy vizsgálat szerint a ZTE Football Club Rt. gazdálkodását a 2000. évet követően egy folyamatos eladósodás jellemezte. Már két évvel a bajnoki aranyérem megszerzése előtt.
Zalaegerszeg Város Közgyűlésének állandó témája volt a ZTE FC Rt. anyagi helyzete. Számtalan elemzés, vizsgálat, előterjesztés készült, akár egy sportközgazdasági diplomamunka témája is lehetne. Egy kimutatás szerint 2001-től  2003-ig, vagyis három év alatt mintegy 314 milliós mérleg szerinti veszteség alakult ki a részvénytársaságnál. A közgyűlés 2003. szeptember 11-én tárgyalta a klub kérelmét, ami a hitelfelvételhez szükséges önkormányzati kezességvállalásra vonatkozott. A döntés szerint a közgyűlés a sportbizottság mindenkori éves szakosztályi kerete terhére 160 millió forint, nyolc éves lejáratú hitelfelvételhez vállalt készfizető kezességet.
Itt érdemes megállni egy pillanatra, célszerű magyarról magyarra lefordítani a szöveget. Gyakorlatilag arról van szó, hogy a város többi szakosztálya terhére történt a „konszolidálás”.  A szétosztható 200 millió forint mintegy 85-90 százalékát a ZTE FC, s az ugyancsak többször megmentett férfi kosárlabda klub emésztette fel. Volt is akkor felzúdulás - jogosan - az érintettek részéről. Az önkormányzat is érezte a helyzet tarthatatlanságát, ezért évente - a lehetőségek szerint - póttámogatást adott ezeknek a szakosztályoknak.
Az élet azonban nem állt meg. Zalaegerszeg sportéletének visszaesése sem. A Nemzet Sportvárosának kivéreztetett szakosztályai csak agonizálnak, sőt élvonalbeli csapatok tűntek el időközben a megyeszékhely sporttérképéről.
Sajnos a többször is mentőövet kapott ZTE FC Rt.-nél sem történt meg a remélt kedvező változás. Sőt…

E.E.
(Folytatjuk)

 

 


NB I-es csapatok (felvételeinken a Caola női kézilabda és a ZTE férfi röplabda együttese) tűntek el időközben Zalaegerszeg sportéletéből.