Thúry György halálának évfordulójáról emlékeznek meg Nagykanizsán

(2021.03.03., 8:05)

 

Tatár Antal: Thúry György várkapitány.

 

Thúry György egykori várkapitány halálának 450. évfordulójáról kiadványokkal, tudományos konferenciával, portyával és zenével is megemlékeznek a következő hónapokban Nagykanizsán.
A rendezvénysorozatról tartott sajtótájékoztatón Balogh László polgármester úgy fogalmazott: az örök értékeket meg kell őrizni, Thúry pedig „a mi hősünk”, nem véletlenül van elnevezve róla múzeum, iskola, tér is a dél-zalai városban.
Felidézte, hogy a Dunántúl oroszlánjának is titulált vitéz Léva, majd Várpalota, életének utolsó éveiben pedig Kanizsa várkapitánya volt, akiről úgy tartják, 600 párbajban győzött. Vitézségéről és a török elleni küzdelmeiről a nyugati krónikák is megemlékeznek.
A kanizsai várat 1567-től 1571-ig védte, mígnem 1571 április másodikán a törökök a közeli Orosztony határában halálos csapdába nem csalták. Mint megbecsült ellenfelet, levágott fejét Konstantinápolyba, a szultán elé vitték - emlékeztetett a polgármester.

 

Háttérben a nevezetes kanizsai végvár XVII. századi ábrázoláson.

Fotók: turul.info

 

A Thúry 450 programsorozat szervezőjeként Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója elmondta: tavaszi és őszi megemlékezéseket, programokat terveznek, attól is függően, hogy a járványhelyzet mit tesz lehetővé. Március 5-től diákoknak vetélkedőt, óvodásoknak rajzversenyt hirdetnek, a felnőtteknek pedig feladatlapokat készítenek, mindezeket április 1-jén, online ünnepség keretében értékelik. A rendezvényeket a múzeum közösségi oldalának bejegyzéseivel és a hónap műtárgyaként a kanizsai várhoz kötődő tárgyak bemutatásával színesítik.
Az őszi programsorozatban tudományos emlékülést terveznek, családi napot is szerveznének, valamint hagyományőrzők és civil szervezetek részvételével török-magyar "bajvívás" is szerepel a lehetséges programok között. Kanász Viktor történész Thúry Györgyről újonnan készített kiadványát jelentetik meg, de készülnek két forrásgyűjteménnyel is, amelyek a kanizsai vár életébe engednek bepillantást, például a korabeli leltárak segítségével.
Vörös András, a hagyományőrző Thúry Vitézlő Oskola vezetője jelezte: a tizenéves hagyományaiknak megfelelően idén is megszervezik április 2-án a Thúry portyát Nagykanizsáról Orosztonyba lovasok és talpasok részvételével. Klaszán Sándor, a tavaly alakult Canischa Cronica régizenei együttes vezetője pedig arról számolt be, hogy április 1-jén bemutatkozó koncertet tartanak, amelyen reneszánsz dalokat és egy saját szerzeményű rockszvitet is előadnak élőben vagy online formában. (Forrás: MTI))