Tervezik az új egerszegi sportcsarnokot (2020.06.11., 8:30)

 

Aláírás a Városházán...

 

2019. júniusában sikerült elérni, hogy bekerüljön a Modern Városok Programba egy új multifunkciós sport és rendezvénycsarnok építése Zalaegerszegen. A projekt magában foglalja az új csarnok elkészülése után a régi csarnok bontását, egységes tér és parkoló kialakítását, további több száz férőhelyes parkoló építését, a környező utak felújítását, valamint a Balatoni és a Stadion utcák kereszteződésében körforgalom építését.
A kormány állami támogatást biztosított az önkormányzatnak az előkészítésre és a tervezése. A kormánydöntés utáni hónapokban a Polgármesteri Hivatal szakemberei összeállították a tervezési programot, majd meghirdették a nyílt európai uniós közbeszerzési eljárást a tervek elkészítésére. A pályázatok benyújtásának határideje 2020. január 24. volt. A tervezésre 6 cég jelentkezett. A hiánypótlások után megszületett a döntés, így június 3-án Balaicz Zoltán polgármester aláírta a legkedvezőbb ajánlatot adó tervező cégekkel az engedélyes és kiviteli tervek elkészítésére a szerződést. A terveket a helyi, zalaegerszegi Pulai Építész Iroda és AOD Építész és Grafikus Iroda által alkotott konzorcium készíti, bruttó 430 millió forintért. A szerződéskötésen jelen volt a projektet a városvezetésen belül koordináló Gecse Péter alpolgármester is.
Mi a további menetrend?
– Mostantól kezdve közel egy év áll a tervezők rendelkezésére, hogy 2021. májusában szállítsák a teljes tervdokumentációt.
– Miután elkészülnek a tervek, újabb több hónapos nyílt európai uniós közbeszerzési eljárás kiírására kerül sor az építkezésre vonatkozóan.
– Ha minden a tervek szerint alakul, akkor 2021. decemberében beérkeznek a vállalkozói ajánlatok a kivitelezésre vonatkozóan.
– A hiánypótlások után kormányelőterjesztés készül, majd a 2022-es év tavaszán a kormány dönt a beruházáshoz szükséges állami forrás biztosításáról.
– Miután rendelkezésre áll a forrás, 2022. nyarán szerződést lehet kötni a legkedvezőbb ajánlatot adó kivitelező céggel és indulhatnak a munkálatok.

– Az új multifunkciós sport és rendezvénycsarnok 2024. végére készülhet el, azt követően pedig sor kerülhet a régi csarnok bontására és az egységes tér kialakítására, valamint mindezzel párhuzamosan a további parkolók megépítésére, a környező utak felújítására és a körforgalom kialakítására.