Terhes örökség… (2020.03.19., 8:45)

Egy furcsa hagyatéki ügy Pethőhenyén

 

Buszmegálló Pethőhenyén… A hagyatéki ügy is megállt.

Fotó: Zalatáj

 

A szomorú eset itt történt, Zalában, egy Zalaegerszeghez közeli faluban. A Pethőhenyét sok évvel ezelőtt otthonául választó hölgy Ausztriából költözött Magyarországra, ebbe a csendes és szép faluba.
Az idős asszony 2019. április 23-án hunyt el a zalaegerszegi kórházban. Az ott szolgálatot teljesítő dolgozó és annak testvére – aki éveken keresztül segített a ház körüli munkában az idős hölgynek – vették át a halott kulcsait és személyes tárgyait a kórháztól – mondja a község polgármestere, Deák István.
Miután az elhunytnak nem voltak hozzátartozói, a temetést az önkormányzat intézte és fedezte, s a további feladatok és kötelességek is az önkormányzatra maradtak. Mivel a hozzátartozók hiánya előrevetítette, hogy a jómódú hölgy örököse a magyar állam lesz, a falu polgármestere kötelességének tartotta és tartja ma is, hogy őrizzék az elhunyt vagyonát.
A történethez tartozik, hogy az idős hölgy még 2005-ben végrendeletet helyezett letétbe egy egerszegi ügyvédnél. Halála után azonban kiderült, hogy az irat nem felel meg a törvényes előírásoknak, így az a hagyatéki tárgyaláson nem vehető figyelembe.
Apropó hagyatéki tárgyalás… Erre – közel egy év múltával – még nem került sor. Mint azt az ügyben eljáró közjegyző lapunknak elmondta, még nem fejeződött be az esetleges örökösök felderítésének folyamata.
Érdekes az említett ügyvéd szerepe, akinél a végrendeletet elhelyezte az idős hölgy. Az ő neve szerepel a végrendeletben is, mégpedig a végakarat végrendeleti végrehajtójaként, sőt a végrendelet kedvezményezettjeként is, ráadásul részt vett a hagyatéki leltár felvételén is.
A közjegyző részletes tájékoztatást adott az ügy elhúzódásával kapcsolatban. Nem voltunk ilyen szerencsések az ügyvéddel, aki hozzá elküldött kérdéseinkre nem válaszolt a mai napig. Telefonon is csak a titkárnőig jutottunk, pedig számtalanszor kerestük.
További érdekességek is vannak ebben az ügyben. Pethőhenye polgármestere által tett feljelentés ügyében (lopás vétsége) a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság megszüntető határozatát a Zalaegerszegi Járási Ügyészség hatályon kívül helyezte és az eljárás folytatását rendelte el.
Mint ahogy mi is tovább folytatjuk történetünket, mert számos furcsaság derült ki ebben a rendhagyó hagyatéki ügyben.
Talán mellékesnek tűnhet, de az állatvédők nyilván másképp vélekednek arról, hogy az elhunyt hölgy kutyája közel egy éve „vesztegzár” alatt van a néhai gazda házában. A jószándékú szomszédok etetik, gondozzák. Vajon ki lesz a végleges gazdája? Talán jobb lenne erről előbb dönteni, mint az örökségről… Ami egyébként nem átlagos értéket képvisel.

Ekler Elemér
(Folytatjuk)