Terhes örökség… (6.) (2020.09.15., 8:40)

Megfellebbezték a hagyatéki végzést

 

Kinél vannak a ház kulcsai?

Fotó: Zalatáj

 

Többen is megkérdezték, hogy miért foglalkozunk ezzel az üggyel ilyen részletesen. Mármint a néhai Ehrit Ilse Marie, volt pethőhenyei lakos hagyatéki ügyével.
Erre hosszasan is tudunk majd válaszolni, ha végre megnyugtató módon lezárul ez a szomorú ügy, ami tele van ellentmondásokkal, homályos részletekkel, az állampolgár erkölcsi érzékét sértő mozzanatokkal.
A hölgy hagyatéka nem filléres. Ehrit Ilse Marie Németországból települt Pethőhenyére. A leltár 125 (!) pontban sorolja hagyatékát. Ennek jelentős része a magyar államot illeti, mivel nincs örököse.
A közjegyzői végzést azonban Pethőhenye Község Önkormányzata nevében Deák István polgármester megfellebbezte. Nem önös érdekből, hiszen a falu nem kíván többet, mint a temetési költségeket. A fellebbezés szerint törvénytelen módon zajlott a hagyatéki leltározás, számos értékes ingóság nem került feljegyzésre. Emiatt a polgármester büntető feljelentést is tett. Mindezt azzal indokolta, hogy az örököst, a magyar államot éri kár.
Kulcskérdés az ügyben a kulcsok helye. „Keresd meg a tűt, én meg a gyűszűt” mintájára próbálkoztunk az elhunyt ingatlanának kulcsainak „rejtekhelyét” megtalálni. A megkérdezett „illetékesek” mindegyike azt válaszolta, hogy a kulcs a „másiknál” van.
Azt a bizonyos „másikat” azonban nem sikerült megtalálni. Lehet, hogy ehhez már egy kis hatósági segítség is kellene.
Az eddigi tapasztalatok alapján azonban nem rajonganak ezért az ügyért.

E.E.

(Korábbi cikkeink a témában megtalálhatók: www.zalatajkiado.hu)