Tavaszra befejeződik a „Zóna étterem” felújítása

(2017.12.15., 9:00)

 

Az épületről hamarosan lekerülnek a védőhálók.

 

A süvöltő szélben is dolgoznak a munkások a tetőn, vödrökben hordják ki a sittet, télidőben is szorgos munka folyik az állványokat borító háló mögött - nagyjából ennyi látható az utcáról. Ahogy már hírül adtuk, megújul az egykori Zóna étterem épülete Zalaegerszegen, amelyben kormányhivatal kap helyet. Az ütemterveknek megfelelően halad a munka, amelyre idén július 5-én írta alá a vállalkozási szerződést a kivitelezővel dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott.
A beruházás közel 300 millió forint hazai, valamint európai uniós forrásból valósul meg. A „Zala Megyei Kormányhivatal épületeinek energetikai fejlesztése" című projekt összköltségvetése, amelynek keretében megvalósul a fejlesztés, összesen 1,2 milliárd forint.
A Zóna Étteremben - amelyet ma még kívül-belül állványerdő vesz körül - december 14-én dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott és Vigh László országgyűlési képviselő tartott bejárással összekötött sajtótájékoztatót. 
Sifter Rózsa a munka állásáról számolt be. Tájékoztatójában rögzítette, hogy az önkormányzat átadta az államnak az épületet, így állami tulajdonú épület felújítása zajlik. E lépés előnyt jelentett a város emblematikus épületének megmentésében.

 

Sifter Rózsa és Vigh László az ütemezetten haladó munkáról számolt be.

 

A látogatás napján 46 százalékos volt a beruházás műszaki készültségi foka, amelynek kivitelezője a SZABAU INVEST Kft. A beruházás során feltöltötték a régi, használaton kívüli pincét, a toldalék melléképületeket pedig lebontották, ellenben új lépcsőház és lift épül. Injektált technológiával megvalósult az épület vízszigetelése, valamint az egyes elöregedett, tönkrement tartószerkezetek megerősítése is. A nagy belmagasságra tekintettel a kedvezőbb helykihasználás érdekében acélszerkezetes osztószinteket alakítanak ki.
A mai kor elvárásainak megfelelően megújul az épület teljes gépészeti és villamos rendszere, különös tekintettel a speciális informatikai rendszerekre. Energetikai fejlesztés is megvalósul, amelybe az épülethatároló szerkezetek szigetelése, a nyílászárók cseréje, a világítás és fűtés korszerűsítése, valamint a napelemes rendszer kiépítése is tartozik.
A tetőhéjazat cseréje is zajlik, homlokzat pedig csaknem teljesen elkészült, folyik a nyílászárók beépítése, így hamarosan lebontják az épület körül az állványokat.
Az egykori étteremben kap helyet majd az agrártámogatásért felelős főosztály, a földszinten pedig a város második kormányablakát alakítják ki, amelynek eredményeként az ügyfelek számára a város két pontján is biztosítva lesz az egy helyszínen történő ügyintézés.
Vigh László az épület egykor betöltött szerepéről tartott rendhagyó történelemórát. A házat 1890-ben építtette egy földbirtokos. Működött benne kávéház, cukrászda, de táncoktatás is folyt, s még színielőadásokat is tartottak benne. Utoljára vendéglátóipari egységként látogathatták a vásározók, a Zónában ittak áldomást egy-egy üzlet után. 2008-tól üresen állt az épület, amely végre méltó szerepet tölthet be a város életében.
Vigh László végül elismerését fejezte ki az extrém körülmények közt dolgozó építőknek.

Kép és szöveg: Farsang Lajos

 

Az építők extrém körülmények közt dolgoznak.