Szobrot állítottak a lovagkirálynak Egerszegen (2018.06.28., 9:30)

Szent László a mai kor emberének is példa lehet

 

Dr. Gyimesi Endre (balról), Galbavy Zoltán, Gecse Péter alpolgármester és Hadnagy György leplezte le a szobrot.

 

Június 27-én délután Zalaegerszegen, a Szent László Tagóvoda közvetlen közelében avatták fel Hadnagy György Pro  Urbe - díjas iparművész Szent László szobrát.

Galbavy Zoltán önkormányzati képviselő, az Alsójánkahegyi Településrészi Önkormányzat vezetője köszöntötte a résztvevőket, majd dr. Gyimesi Endre, Zalaegerszeg díszpolgára mondott avatóbeszédet.

- Saját hagyományokat igyekeztünk létrehozni - mondta a volt polgármester, aki korábban a településrész önkormányzati képviselőjeként is sikeresen tevékenykedett. - Saját fesztivált hoztunk létre, majd megalapítottuk az Alsójánkahegyi Kulturális Egyesületet, amely a településrész közösségi életének alakítója. Ez az utca 90 évvel ezelőtt Szent László királyról volt elnevezve, majd 1945 után Szent László utcára változott. Egy domborművet avathattunk itt, de már akkor elhatároztuk, hogy egy szobrot emelünk itt a lovagkirálynak.
Az érdeklődők egy rendhagyó történelem óra résztvevői lehettek dr. Gyimesi Endre előadása jóvoltából.
Hadnagy György szobrát Kovács József atya, a Mária Magdolna plébánia káplánja áldotta meg. Az ünnepség a Szent László utcai óvoda nagycsoportosainak műsorával zárult.

Samu László

 

Sokan voltak a szoboravatón.