„Szerződés a zalaegerszegiekkel” (2019.07.08., 8:15)

 

Balról Bali Zoltán kampányfőnök, Balaicz Zoltán, Vigh László országgyűlési képviselő és Gecse Péter jelenlegi alpolgármester, aki Balaicz Zoltán megválasztása esetén ugyanezt a pozíciót töltené be a következő ciklusban.

 

Az ellenzéki pártok (inkább csak pártnak nevezett csoportosulások) mögött álló újságok, televíziók, rádiók, hírportálok kedvenc játéka, hogy esélylatolgatásokba bocsátkoznak az őszi önkormányzati választásokkal kapcsolatban (is). Budapest, mint főváros, természetesen kiemelt célpont, de a megyei jogú városok is fókuszba kerülnek.
Számba veszik, hogy hol van esélye a szocliberális-jobbikos csalamádé-kolíciónak pozíciót szereznie, szokás szerint elrugaszkodva a valóságtól. (Emlékezzünk csak az EP-választás előtti voksjóslásra, amikor az ellenzéki pártok remélt mandátumait összegezve több jött ki, mint amennyi magyar képviselő Brüsszelbe mehet, ráadásul a Fidesz-KDNP-nek egyetlen helye nem volt ezen a listán.)
Nos, ebben a felsorolásban nem található Zalaegerszeg. Még a legvérmesebb ellenzéki esélyjóslóknak sem jut eszükbe a zalai megyeszékhelyt említeni. Sem a polgármester-választásnál, sem az önkormányzati képviselők megválasztásánál.
Nem lepett meg tehát senkit, hogy július ötödikén Zalaegerszegen bejelentették: a Fidesz-KDNP ismét Balaicz Zoltánt, a jelenlegi polgármestert indítja az őszi választáson. Az lepett volna meg mindenkit, ha más jelöltet állítanak.
Bár három hónap még hátra van a 2014-2019-es ciklusból, annyi már elmondható, hogy a lassan mögöttünk hagyott öt esztendő Zalaegerszeg történetének egyik legsikeresebb időszaka.
S ezt az ellenzéki pártok önkormányzatban ülő képviselői is tudják. (Azt azért mindenképpen el kell mondani, hogy 2014-ben Zalaegerszegen valamennyi egyéni körzetben a Fidesz-KDNP jelöltje nyert. Az ellenzéki képviselők kompenzációs pártlistáról jutottak be a közgyűlésbe.) Nemcsak ezért vannak nehéz helyzetben, hanem azért is, mert szereposztásuk szerint nekik bírálniuk kellene a Fidesz-KDNP többségű városvezetést, de valljuk meg: erre nincs sok okuk és alapjuk. Ráadásul mértéktartóbbak, mint az országos politikában szereplő párttársaik, akik Magyarország költségvetésének sokszorosát teszik teljesíthetetlen ígérgetéseik mögé. Ha a zalaegerszegi ellenzéki képviselők (képviselőjelöltek) ezt tennék, hát kikergetnék őket a városból a polgárok.
Talán ez is az oka annak, hogy Zalaegerszeg a kampány szempontjából (s ezt már többen és többször megfogalmazták) a béke szigete.
A múlt pénteki bejelentésnek volt egy szokatlan momentuma. Balaicz Zoltán aláírt egy dokumentumot, amely a következő címet viselte: „Szerződés a zalaegerszegiekkel”. Ennek egyik pontja rögzíti: „Amennyiben a közzétett választási program legalább 70 százaléka nem teljesül, úgy 2024-ben megköveti a zalaegerszegieket, s nem indul újra a polgármesteri tisztségért."
Nos, ilyen vállalást csak az ír alá, aki született zalaegerszegiként városáért dolgozik minden energiájával, tudásával, aki komolyan veszi vállalásán túl a megyeszékhely valamennyi polgárát, még akkor is, ha nem rá szavaz majd októberben.
S azt hiszem, ez is nyomatékosan jelzi, hogy miért nem táplál vérmes reményeket Zalaegerszegen az ellenzék, s a mögötte álló sajtó.

E.E.