Sorsdöntő voksolás következik (2018.03.21., 9:05)

Manninger Jenő és Cseresnyés Péter ismertette a választások tétjét a pacsai lakossági fórumon

 

Manninger Jenő (balról) és Cseresnyés Péter tartott sajtótájékoztatót.

 

A közelgő választások apropójából Pacsán tartott március 20-án lakossági fórumot Manninger Jenő fejlesztési miniszteri biztos, országgyűlési képviselő és Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő.
Cseresnyés Péter a fórumot megelőző sajtótájékoztatón kiemelte: az ország egy olyan sorsdöntő parlamenti választás elé néz, mely 10-15 évre meghatározhatja jövőnket.
Mint elmondta, április 8.-án nem csak arról szavazunk majd, hogy az elmúlt 5-6 évben tapasztalt gazdasági és a vele összefüggő társadalmi fejlődés töretlen marad-e, hanem arról is döntünk, hogy az Európát feszítő migránshelyzet hatással lesz-e hazánkra is. Hozzátette, amennyiben az Orbán Viktor által vezetett Fidesz-KDNP pártszövetség folytatni tudja munkáját, úgy az elmúlt három év tapasztalatai alapján szavatolható, hogy Magyarország nem lesz bevándorló ország. Cseresnyés Péter leszögezte: amennyiben bekövetkezne egy olyan „baleset”, aminek folytán egy szivárványkoalíció venné át az ország irányítását, a migránsáradat szabad utat kapna vagy a kötelező kvóta nyomán, vagy azért, mert a határainkat védő kerítésrendszert lebontanák. A választásoknak tehát egyrészt az a tétje, hogy az elkezdett munkát folytatni tudjuk-e, másrészt, hogy Magyarország egy migránsmentes ország marad-e – hangsúlyozta az államtitkár.

 

A választások tétje volt a téma a pacsai lakossági fórumon.

 

Manninger Jenő a migránskérdés kapcsán hozzátette: egy pacsai lakossági fórumon különösen fontos beszélni arról, hogy a közelben fekvő Esztergályhorvátiban egy szervezet migráns tábort akart létrehozni, mely ellen ő maga a környékbeli polgármesterekkel és további Fidesz képviselőkkel egységben emeltek hangot. Mint elmondta, a tiltakozások nyomán a tábor létesítése meghiúsult, ám fontos tanulság, hogy más pártok képviselői nem emeltek hangot a létesítmény ellen, pusztán utólag véleményezték az ügyet.
A kormány fejlesztő munkája kapcsán Manninger Jenő elmondta, Pacsa nagyon jó példa arra, hogy a kisebb, de jelentős kormányzati támogatásokat felhasználva milyen mértékben fejlődhet egy település, mely távolabb esik a nagyobb városoktól.  Példaként hozta a helyi munkaügyi adatok javulását, hiszen 2015 januárjában 108 munkanélkülit tartottak nyilván, ami mára 37 főre redukálódott.
A közmunka program sikereire is kitérve kiemelte, Pacsán 32 fővel indult a program, ami jelenleg 24 fővel fut, hiszen többeket sikerült visszavezetni a munkaerő piacra. A közmunkaprogramban dolgozók fontos feladatokat látnak el, úgy mint a közterületek ápolása, építkezési munkálatok és mezőgazdasági termelői munka, melynek termését az önkormányzat konyháján fel is használják. A miniszteri biztos szólt még a pacsai ipari park fejlesztésére beadott sikeres pályázatokról, melyek révén átmeneti fennakadások után már több vállalkozó is dolgozik és a parkot tovább fejlesztik. Jelenleg pályázatok útján az ipari létesítmény infrastruktúráját tudják fejleszteni, így járdákat, szennyvízhálózatot építenek, illetve napelemmel működő világítási rendszert installálnak.
Mint elmondta, az épülő gyorsforgalmi útnak is lesz Pacsa irányába leágazása, ezzel is segítve a három zalai nagyvárostól távolabb fekvő település fejlődését.

Gellén Szilárd