Romkocsma nyílik a Göcseji Múzeumban (2018.06.12., 8:25)

 

Gazdag a programkínálat a Göcseji Múzeumban.

 

A Göcseji Múzeumban romkocsma nyílik a múzeumok éjszakáján, emellett  kiállításokkal, koncertekkel, előadásokkal, bábszínházi produkcióval és divatbemutatóval is várják látogatókat.
A felújítás előtt álló Göcseji Múzeumban június 23-án a „Mindent szabad, amit máskor soha” mottó jegyében szervezik a programokat: a látogatók festhetnek a falakra, és akár a padlózatra is felírhatják üzeneteiket - közölték a szervezők az MTI-vel.
A múzeum legújabb tárgyait az előtérben elhelyezett vitrinben tekinthetik meg az érdeklődők, a Mindszentyneum területén feltárt 17. századi épület leleteiből pedig válogatást mutatnak be. Az épületben A 20. század innovációi a divatban, valamint Aktok a múzeumban címmel is nyílik kiállítás.
A látogatók szakemberek segítségével megtervezhetik a családi címereket, fényképeket restaurálhatnak, a régésztárban vármakettek készítésére is lesz lehetőség és akár korhű ruhákban is szelfizhetnek.
A romkocsmát 18 órakor a nyitják meg a múzeum épületében: a „létesítményben” lesz kocsma-blues, modern verselés, francia sanzonest és akusztikus gitárest. Horváth Zsófia kelta dalokat énekel és a romkocsmában lép fel a Tarisznyások Együttes.
A Kisfaludi teremben az Énekmondó Együttes ad koncertet, az időszaki kiállítóteremben a Tarsoly Együttes mutat be interaktív bábelőadást. Ifj. Horváth Károly és tanítványai táncházat tartanak, a népek tánca című program első részében a spanyol, olasz, görög és mexikói, a második részben pedig brazil, osztrák és francia táncokat sajátíthatják el a látogatók. A történeti dokumentumtárban Megyeri Anna történész A családi élet színtere - a ház és a lakás címmel tart előadást.  
A múzeumkertben a Phantom Zenekar, a Your Last Steps és a TeaBag együttes ad koncertet.
A múzeumok éjszakáján a Zalaegerszegi Törvényszék, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár és a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum is megnyitja kapuit.
Az érdeklődők a romkocsmából rendőri kísérettel indulnak majd a törvényszékre, ahol filmvetítéssel, bűnmegelőzési és bíróságtörténeti kiállítással várják a látogatókat és a „rácsok mögött”, egy börtöncellában fotózkodásra is lesz majd lehetőség.
A könyvtárban az 1950-es és 1960-as évek olvasmányélményeit, filmjeit és zenéi idézik fel. A Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum kincsvadászatot szervez, a gyermekek kincses térkép segítségével fedezhetik fel múzeum területét és a játék során a számukra elrejtett ajándékokra is rábukkanhatnak.
A látogatók egy karszalag vásárlásával valamennyi programon részt vehetnek.