Pincebetörések után hegyikrossz – ittasan (frissítés)

Pechükre a rendőrök intették le őket

(2019.07.22., 10:55)

 

A rendőrök idő előtt leintették a flúgos futamot.

 

Nem sokáig lehettek nyugalomban a henyehegyi gazdák. Még ki sem törölte a feledés homálya az emlékezetükből az egyik kápolnához közeli pincében tanyázó kábítószert forgalmazó banda (talán nem sértjük személyiségi jogaikat) ténykedését, ismét nem szívesen látott lakók zavarták meg az amúgy békés vidék nyugalmát.
Miközben a kábítószeres banda tagjai a hűvösön tervezgethetik szabadulásuk utáni pályafutásukat, addig az egyik pincébe albérlőként költözött be két (három?) jövevény. Nem sokáig gyönyörködtek az egyébként csodálatos, Zalaegerszegre néző panorámában, inkább a környékbeli pincék ajtóinak, ablakainak ellenállását igyekeztek felmérni. Miután nem a feszültség és az áramerősség hányadosára voltak kíváncsiak (bizonyára nem is hallottak Georg Simon Ohm törvényéről), s az ajtók és ablakok szótfogadóan engedtek az erőszaknak, a pálinkafőző, a gázpalack (kettő is), a sövénynyíró, a motoros permetező, s több más eszköz akadálytalanul vándorolt át az albérletként használt pincébe. Ennek vállalkozóként ismert tulajdonosának dolgozója egyébként a két elkövető. Még a „leltározással” sem végezhetett a két hegyiszarka, amikor a rendőrség lecsapott rájuk.

 

A „sofőrt” bilincsben vezették el.

 

Nem sok időt töltöttek azonban őrizetben, mert öt nap múlva már szabadlábon, a szomszédos gazdáknak próbálták elmagyarázni, hogy új házirend lép életbe a hegyen. S ha nekik éppen padlógázzal krosszozni van kedvük a hegyi úton, abban senki sem akadályozhatja meg őket. S másban sem. A gazdáknak természetesen nem tetszett a „rendkívüli állapot” kihirdetése, több férfi is méretes pofonokat helyezett kilátásba. Henyehegy új urait ez nem rettentette el attól, hogy folytassák öntörvényű életüket. Szombaton, úgy 11 óra tájban úgy tűnt, hogy újabb flúgos futamra indulnak. Beugrottak a Volvóba, padlógázzal indítottak. Utánuk porfelhő, szembe velük a rendőrautó. A kocsi fennakadt az orgonabokrokon, a hűtővíz elfolyt, a Volvo megadta magát.

 

A „navigátor” elsírta magát az „ideiglenes őrizetben”.

 

Következett a szokásos igazoltatás. Az okmányok meglehetősen hiányosak voltak. A sofőrnek például nem volt jogosítványa. Teltek-múltak a percek, majd bilincs kattant a gépkocsit vezető férfi csuklóján. Egy rendőrautó Egerszegre vitte. A másikat az albérletként használt pincéhez vezették, helyszíni szemlére.
Ma délelőtt kaptuk a tájékoztatást érdeklődésünkre a rendőrségtől, „hogy a jelzett helyen és időben közlekedésrendészeti ellenőrzés során ittas járművezetővel szemben történt rendőri intézkedés.” További információt az eljárás érdekére való hivatkozással nem áll módukban közölni.
Megpróbáltuk elérni a pince tulajdonosát, egy csácsbozsoki építési vállalkozót, de nem vette fel a telefont. Szerettük volna megkérdezni tőle, hogy szerencsés volt-e az albérlők kiválasztása. Mert ha így folytatódnak a dolgok, elképzelhető, hogy nem pinceszeren, barátságos koccintgatás közben ismerik meg közelebbről egymást a hegyigazdák és az „albérlők”. Ezt pedig jó lenne elkerülni.

Frissítés:
Időközben visszahívott bennünket a hegyipince tulajdonosa, aki elmondta, hogy ő csak az egyik fiatalembernek adta ki albérletbe az ingatlant, a másikról kezdetben nem is tudott. Mindketten nála dolgoznak, s a munkahelyen eddig nem volt probléma velük. A betörések után ultimátumot adott nekik, még egy problémás eset, s azonnal elküldi őket. Felvetésünkhöz, miszerint ez a „még egy” szombaton megtörtént, annyit fűzött hozzá, hogy ez egy közlekedési kihágás volt, de már ez sem történik meg többé, mert a Volvo – miután totálkáros lett – valószínűleg a bontóba kerül.
Ahogy kivesszük a tulajdonos szavaiból, a fiúknak tehát van még egy dobásuk, s csak aztán jöhet a „kilakoltatás…”

E.E.

 

Albérlet a Kápolnahegyen. Éppen a rendőrség vizsgálja.

Fotók: Zalatáj