Pénz és sporthierarchia (2020.01.24., 10:10)

– avagy vannak a TAO-nak vesztesei is?

 

Szakály Istvánnak (balról) jelentős szerepe van abban, hogy eredményesen működik a klub (a fotó rákattintva nagyítható).

 

Miközben az úgynevezett látványsportágak élvezik a TAO jótékony hatásait, az alapsportágak közé tartozó atlétika ebben a támogatásban nem részesül. Erről is beszélgettünk a legnagyobb zalai atlétikai egyesület, a Zalaszám-ZAC klubigazgatójával, Szakály Istvánnal, aki konkrét példákkal is érzékeltette ennek hátrányait.
– Az biztos, hogy annyi pénz soha nem áramlott be a magyar sportéletbe, mint 2010 után. A sport stratégiai ágazat lett, jól ismerte ezt fel Orbán Viktor miniszterelnök. Mi akkor lettünk szomorúak, amikor kiderült, hogy az atlétika nem tartozik a látványsportágak közé. Viszont alapsportág és az atlétikus képességek nélkül az úgynevezett látványsportágak sem létezhetnek – mondja Szakály István. – A látványsportágak mérkőzéseit nagyon sokan nézik, jó reklámértékkel rendelkeznek. Másrészt – mivel sokan látják a mérkőzéseiket – van bevételük a belépők árából, a stadionokban elhelyezett reklámokból, a mezreklámokból, a televíziós jogdíjakból. Ezek a sportágak könnyedén szereznek bevételt a reklámokból. A TAO egy plusz bevétel, aminek – a tapasztalatok szerint – bizonyos részét meglehetősen felesleges dolgokra költik.

– S mi marad Önöknek, a látványsportok közé nem tartozóknak?
– Miután a cégek odaadták társasági adójuknak egy részét a látványsportágaknak, úgy gondolták – talán érthetően is –, hogy ezzel lerótták „adósságukat” a sport felé. Ezt jogosan is gondolhatják, hiszen jelentős összegekről van szó. Mi pedig hoppon maradunk. A TAO-rendszer bevezetése óta 210 zalaegerszegi, zalai céget veszítettünk el.

 

A napokban írt alá újabb támogatási megállapodást a Zalaszám Kft. és a ZAC (a fotó rákattintva nagyítható).

 

– Felmerül a kérdés: ez nem azért történt, mert az eredmények szerényebbek lettek?
– Nem. Egyrészt a cégek közül több megszűnt, másrészt vezetői nyugdíjba vonultak. Az újakat nagyon nehéz megnyerni, hiszen a TAO-s támogatásokon kívül nem akarnak újabbakat vállalni, s ez részben érthető is. A TAO bevezetése előtt évente 100 fölötti kisebb-nagyobb összegű támogatónk volt. Akkoriban kisebb volt az önkormányzati támogatás, ám 2014-től, amióta Balaicz Zoltán a polgármester, ez az összeg emelkedett, de nem annyival, mint amennyivel csökkent a saját bevétel. Segítségünkre van a Magyar Atlétikai Szövetség támogatása, ami az új programokra irányul. Ugyanakkor nőtt a sportolói, s ezzel összefüggésben az edzői létszám is. Nem múlt el úgy év, hogy ne lett volna legalább hat korosztályos válogatottunk. Közben arra is törekedtünk, hogy ne csak utánpótlásnevelő központ legyünk, hanem az egyetemre, főiskolára kerülő versenyzőket továbbra is hozzánk kössük. Megpróbáltunk olyan támogatást nyújtani nekik, hogy a tanulás mellett atlétizálni is tudjanak. Vannak ilyen sportolóink, akik viszont „beárazták” magukat.

E.E.
(Folytatjuk)

* * *

(TAO: Minden Magyarországon társasági adót fizető vállalkozás élhet azzal, hogy fizetendő társasági adójának egy részét látvány-csapatsportban – labdarúgás, kézilabda, vízilabda, jégkorong, röplabda – érdekelt sportszervezetnek fizeti meg/ajánlja fel.)