Pénz és sporthierarchia (2020.01.27., 10:25)

– avagy vannak a TAO-nak vesztesei is? (2.)

 

Szűcs Valdó közel áll ahhoz, hogy olimpiai kvótát szerezzen.

Fotó: MTI

 

Miközben az úgynevezett látványsportágak élvezik a TAO jótékony hatásait, az alapsportágak közé tartozó atlétika ebben a támogatásban nem részesül. Erről is beszélgettünk a legnagyobb zalai atlétikai egyesület, a Zalaszám-ZAC klubigazgatójával, Szakály Istvánnal, aki konkrét példákkal is érzékeltette ennek hátrányait. (Az interjú első része itt olvasható.)
– Két olimpiai kerettag versenyzőnk van: az A-kategóriás  gátfutó Szűcs Valdó és a B-kategóriás súlylökő, Veiland Violetta. Valdó közel áll ahhoz, hogy tokiói kvótát szerezzen, de olyan magas összegből akarja kihozni ezt az eredményt, amennyi nincs a zalaegerszegi atlétikában. Kaptunk ígéretet arra, hogy segítenek megszerezni ezt az összeget, de ez az ügy még folyamatban van. Három cég is felvállalt 10 millió forintos támogatást utólag, ha Valdó olimpiai bajnok lesz – folytatja Szakály István.
– Ennek viszont nincs realitása…
– Sem az aranyérmnek, sem annak az összegnek a bevonására az atlétikába, amit a sportoló kér. Szűcs Valdó Angliában szerzett diplomát. Családi okok miatt az Egyesült Államokban, Kaliforniában él. Kámán Ferenc elküldi neki az edzéstervet, de nincs szem előtt, kontroll alatt, nincs igazi reklámértéke. Azt a sportolót, aki egy várost képvisel, látniuk kell az embereknek az utcán, a boltban, a piacon, a sporttelepen, a versenyeken. Irreális ennyi pénz arra adni, aminek nincs meg a reklámértéke. A labdajátékoknál éppen fordított a helyzet: olyan sportolók jönnek, akik nem kötődnek egyébként Zalaegerszeghez. Szűcs Valdó éppen ezért mert annyit kérni, amennyit egy labdarúgóra vagy kosárlabdázóra szánnak. Jobbnak tartja a teljesítményét, mint a TAO-pénzzel is megtámogatott sportolóét.
– Most vonatkoztassunk el Szűcs Valdó helyzetétől. Valamit lépni kell, hiszen csökken a támogatók száma. Pénzt kell szerezni!

- Örömmel mondhatom – s ezért köszönet jár –, hogy emelkedett az önkormányzati támogatás, ugyanakkor jelentős bérleti díjat kell fizetni az atlétikai pályáért. Ennek mértékének csökkentését kértük, de nem jártunk sikerrel. Nem vagyunk könnyű helyzetben. Már arra is gondoltunk, hogy megköszönjük három-négy utánpótlás edző munkáját, ami azzal jár, hogy 100-120 gyerekkel kevesebb sportolhat nálunk. Az is egy megoldás lehet, hogy elengedjük élversenyzőinket. A Zalaszám-ZAC ugyanis soha nem lépte át a költségvetését, ahogy a mondás tartja, mindig csak addig nyújtózkodtunk, ameddig a takarónk ért.

 

Szakály István (balról) szerint mindig csak addig nyújtózkodtak, ameddig a takaró ért (a fotó rákattintva nagyítható).

Fotó: Zalatáj

 

- Tisztújító közgyűlésre készül a klub…

- Nagyon féltem attól, hogy a nehéz helyzet miatt több elnökségi tag nem vállalja tovább a megbízatást. A visszajelzések szerint ettől nem kell tartani. Nemrég egy sajtótájékoztatón elmondtam, hogy a klubunk olyan, mint egy 12 osztályos gimnázium. Hat évestől 18 éves korig felmenő rendszerben 12 kiképzett szakember irányításával délután 14 órától 20 óráig vesznek részt a fiatalok órákon. Annyiban különbözik, s több, hogy itt évente mintegy száz alkalommal van tanulmányi verseny, amit atlétikai viadalnak nevezünk. Közben emelkedtek az utazási, étkezési költségek, a szállásdíjak, a sportszerek, a felszerelések árai. Nem tudjuk átlépni a saját árnyékunkat. Köszönet jár a város vezetőinek, országgyűlési képviselőnknek, hiszen mindent elkövettek, hogy segítsenek, de a nagy cégek beárazták az atlétikát, s a TAO-val – a aminek nem kedvezményezettje az atlétika – letudták a sport támogatását.

E.E.

(Vége)

* * *

(TAO: Minden Magyarországon társasági adót fizető vállalkozás élhet azzal, hogy fizetendő társasági adójának egy részét látvány-csapatsportban – labdarúgás, kézilabda, vízilabda, jégkorong, röplabda – érdekelt sportszervezetnek fizeti meg/ajánlja fel.)