Pártelnökök civilben (2019.08.05., 9:35)

Nyolc ellenzéki jelölt még kerestetik Egerszegen

 

A csoportképen balról jobbra: dr. Paksy Zoltán, Benke Richárd, Hartmann Miklós (az egyesület elnöke), Keresztes Csaba polgármesterjelölt, Góra Balázs.

 

A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Budapesten dolgozó zalaegerszegi elnöke lett a civil szervezet mögé bújt ellenzéki pártok közös polgármesterjelöltje.
Vajúdtak a hegyek és egeret szültek – bizonyára mindenki ismeri ezt a régi mondást. Pontosan ezt mutatta be bohózat formájában a zalaegerszegi ellenzék roncskoalíciója is.
Azt már tudjuk egy ideje, hogy az egyre népszerűtlenebb ellenzéki pártok Zalaegerszegen már nem mernek a saját nevükön indulni, helyette egy frissen alakított egyesület neve mögé bújnak az októberi önkormányzati választáson.
De a zalai megyeszékhelyen élőket nem lehet megtéveszteni, hiszen az új civil szervezet megalakítását pártvezetők jelentetté be, a Demokratikus Koalíció (DK), az MSZP, a Jobbik, az LMP és a Momentum helyi elnökei. Már akkor is felmerült, mitől lenne ez a tömörülés civil? (Egyébként a sajtótájékoztató meghívóján Közösségi Házként szerepel a helyszín. Így eléggé civil és semleges – a szerk.)
Két hónapon keresztül folyton arról lehetett hallani a városban, hogy az ellenzék egy szakmailag felkészült, független, civil polgármesterjelöltet fog hamarosan bemutatni. Teltek a napok, a hetek, és egyre kínosabbá vált a bejelentés elmaradása.
Végül augusztus 2-re összehívták a civil szervezet sajtótájékoztatóját az MSZP székházba (úgy látszik, rájöttek, hogy felesleges eljátszani a függetlent), és bejelentették, hogy megtalálták az oly sokáig keresett, ideális, független, civil szakembert a polgármesterjelölti posztra, aki nem más, mint Keresztes Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) zalaegerszegi elnöke, a DK korábbi (leszerepelt) országgyűlési és önkormányzati képviselőjelöltje.
Persze így már érthető Keresztes Csaba egy korábbi Facebook bejegyzése, amikor arról érdeklődtek nála, hogy vajon lesz-e olyan ellenzéki jelölt, aki fel tudja venni a versenyt Balaicz Zoltán jelenlegi polgármesterrel. Keresztes Csaba erre annyit válaszolt néhány héttel ezelőtt: „Nagyon jó jelöltünk lesz. Meg fog felelni az elvárásoknak.” Nos, szerénytelenséggel semmiképpen sem vádolható!
Egyébként megvan a bája annak, amikor Benke Richárd, a Jobbik zalaegerszegi elnöke ott ül az MSZP székházban, ahol bejelentik, hogy az ellenzéki pártok, így a Jobbik közös polgármesterjelöltje a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció helyi elnöke. A régi Jobbikosok reakcióit inkább nem idézzük…
Zalaegerszegen egyébként 12 önkormányzati képviselői körzet van. A sajtótájékoztatón az egyesült ellenzék összesen 4 körzetben tudta bemutatni képviselőjelöltjeit, a többi 8 még nincs meg, az hangzott el, hogy talán augusztus 23-án majd őket is bemutatják.
Szintén érdekes mozzanat volt, amikor az álcivil szervezet elnöke bemutatta az egyesület négy képviselőjelöltjét:
- Keresztes Csabát, a DK zalaegerszegi elnökét
- Góra Balázst, az MSZP zalaegerszegi elnökét
- Benke Richárdot, a Jobbik zalaegerszegi elnökét
- és dr. Paksy Zoltánt, az LMP zalaegerszegi elnökét.
Valószínűleg ők lesznek majd a „civilek” listáján az első, befutó helyeken, felosztva egymás között a lehetőséget, így biztosítva újabb öt évre a listás képviselői tiszteletdíjas túlélést.

z.t.