Őszi Fesztivál és Értéknap Lentiben (2019.09.26.,12:20)

 

Jobbról Pácsonyi Imre, Konczér Katalin, a Zala Megyei Értéktár Bizottság elnöke és Horváth László.

 

Az egyik legfőbb momentum, hogy az időjárás is kedvező a programunkhoz – állapította meg beszélgetésünk elején Horváth László polgármester a szeptember 20-21-én Lentiben rendezett Őszi Fesztivál kapcsán:
–  Kétnapos programunk csodálatosan indult, jómagam még nem láttam annyi embert a rendezvénytéren, mint ahányan a péntek esti Bagossy Brothers Company koncertre eljöttek – folytatta megelégedéssel a polgármester. – Ma pedig már kora reggel benépesült a rendezvénytér, helyi termékek és kézművesek kínálják portékáikat, valamint több mint húsz főzőcsapat kezdte meg az előkészületeket a délelőtti főzőversenyhez. Fontos programelem a Zala Megyei Önkormányzat megyei értéktárba bekerült értékeinek díjkiosztója.
– Idestova hét éve, hogy a megjelent törvények alapján elindult az értékgyűjtés folyamata. A megyei értéktárba már közel hetven érték került több kategóriában – mondta Pácsonyi Imre, a megyegyűlés alelnöke még a díjkiosztó előtt.
„Zala Megyei Értékei” címet kaptak a Lenti Őszi Fesztiválon:
1. Tüskeszentpéteri liszt – Tüskeszentpéterben az első írásos emlékek szerint már az l500-as években is működött malom. Első írásos emlék 1524-ből származik. A jelenlegi malom épülete 1889-ben készült. A Tüskeszentpéteri liszt hírnevét az elmúlt közel 500 évben kiváló minőségének és fogós lisztjeinek köszönheti.
2. A Zalacsány-Örvényeshegyi Pálos Kolostor Emlékhely – A Pálos rend, mint az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend, közel 800 éve meghatározó szerepet tölt be a magyar nemzet történelmében és kultúrájában, szellemi és lelki életében, oly mértékben, hogy a Pálos rend és a nemzet sorsa sok tekintetben össze is fonódott egymással az évszázadok alatt.
3. Stobos Tamburazenekar – 2007-ben alakult, akkor még Nagykanizsai Horvát Tamburazenekar néven. A környék fiataljaiból verbuválódva igyekezett a muramenti horvátok kulturális örökségét a zenén keresztül magába szívni, s továbbadni azt a fellépéseik során. Repertoárjukban főként horvát népi- és műdalok szerepelnek, de a hagyományos magyar zenéket is igen kedvelik.
4. Nagykanizsai zsinagóga – A Batthány-család patronálta a tizenkilencedik században a helyi zsidóságnak megépítendő zsinagógát, mely a család telkén és részben annak pénzéből épült. A tervek kicsit hosszú ideig készültek, de végül 1821-ben megnyílt a zsinagóga. A második világháborúban itt volt a nagykanizsai gettó. Napjainkban koncerteket tartanak, illetve kiállításokat rendeznek itt.

 

Színpadon az egyik díjazott, a Kerka Táncegyüttes.

 

5. „Földönjáró toronyóra” – Zalaegerszegen, a Kosztolányi utcában, a Hevesi Sándor Színház és a Griff Bábszínház előtti téren egy igazi különlegesség, a „Földönjáró toronyóra” található. A Mária Magdolna Plébániatemplom korabeli toronyórájának felállítási munkálatai 2005 szeptemberében fejeződtek be.
6. „Cukorperec” – Zalában, különösen a Kis-Balaton környékén, a lakodalmak fontos kelléke a cukorperec.
7. Kerka Táncegyüttes – A Kerka Táncegyüttest 1973 szeptemberében alapították a város fiataljai, diákok, katonák, akik érdeklődtek a néptánc iránt. Nevét a Kerka patakról kapta. A táncosokat lelkes amtőr zenészek kísérték: Zúgó Szilárd, Pacsa Dezső, János Gyula. Mivel tagjai között szép számmal voltak katonák, a honvédség kulturális bemutatóinak is állandó résztvevői voltak. Az együttes jelenlegi vezetője Kiss Norbert, aki 1997-től látja el lelkiismeretesen az ezzel járó feladatot. Korábbi vezetői: Kardos Tibor, Gerencsér Zoltán, Tímár László, Császár István, Sepi István, Orsovszky István és Takács Mária voltak. Számos elismerést tudhatnak magukénak: Zala Megyei Prímadíj, Zala Megyei Közgyűlés Nívódíja.
Kiss Norbertet, a Kerka Táncegyüttes vezetőjét a kitüntetés értékelésére kértük fel:
– Hatalmas meglepetés számunkra, hogy egy ilyen értéktárba is bekerülhetett munkásságunk. Mi, táncosok és vezetők eleve nagy értéknek tartjuk a néptáncot és a folklórt. Ugyancsak nagy érték, hogy táncosaink, a szüleik, a baráti körük, a környezetük lehetővé teszik számunkra, hogy ezt az értéket ápoljuk és továbbvigyük. Úgy gondolom, megérdemelte társaságunk, hogy megkapta ezt a címet és nagyon büszke vagyok rájuk – emelte ki a koreográfus.
A Lenti Őszi Fesztivál színes kulturális műsorral, majd tűzijátékkal végződött a rendezvénytéren.

dj

* * *

A Zala Megyei Önkormányzat részére – az Agrárminisztérium
Hungarikum Bizottság feladatainak támogatása célelőirányzatból –
 (Őszi Értéknap) – HF/325/2019. számú pályázat alapján.