Országos kerámia és gobelin biennále nyílik a Balatoni Múzeumban (2019.07.11., 10:05)

 

Szeptember 14-ig látható a kiállítás Keszthelyen.

Fotó: Balatoni Múzeum

 

A tizenkettedik „Pelso” Országos Kerámia Gobelin Biennálé nyílik meg szombaton Keszthelyen, a Balatoni Múzeumban.
A kiállítás tematikája, a „Navigare necesse est.” (Evezni muszáj) kifejezés gazdag inspirációt adott az alkotóknak - mondta el az MTI-nek Gopcsa Katalin művészettörténész. A jelmondat Cnaeus Pompeius Magnus (Kr. előtt 106 - Kr. előtt 48) római hadvezér hajósaihoz intézett tanácsának (Navigare necesse est, vivere non est necesse, magyarul Hajózni muszáj, élni nem) részlete - ismertette Gocsa Katalin.
Kiemelte, hogy a mottóként szolgáló mondatrészlet a keramikus- és textilművészek számára nemcsak a hajózást jelentette, hanem alkotásaikban a hajózáshoz kapcsolható életérzésre és jelenségekre is asszociáltak: a vízre és a víztükörre, a tükröződésre és a fényre, a partra, az apályra és a dagályra. Kutatásokat végeztek, hogy a római civilizációban milyen szerepe volt a tengeri és a folyami hajózásnak, milyenek evezőket, vitorlákat használtak. A művészettörténész szerint a sokszínűségtől vált gazdaggá, érdekessé és izgalmassá a tárlat. A biennálén 57 művész csaknem 70 alkotása lesz látható. A keramikusok munkái közt faliképek, tálak és bárkák jelennek meg, vékony porcelánvitorlákkal és ragasztott síküvegekkel készítettek változatos kerámiahajókat. A textilesek alkotásai közt klasszikus és sokféle kísérleti munkák is szerepelnek. A hagyomány miatt a biennálé címe (kerámia és gobelin) megmaradt, viszont a műfaji korlátok már kevésbé kötöttek, mint a seregszemle alapításakor - jelezte.     
Hozzáfűzte: az alkotók műfajban és anyagban is szabadon kísérletezhetnek. A kiállításon többek közt megtalálhatók a lyukasztott, festett, applikált, ragasztott papírképek és vegyes-technikával készült munkák is. Az 1997-ben indult kiállítássorozat „hívószava” Müller Róbert, a biennálé alapítójának kezdeményezésére a régi római civilizációból eredő kincsen, a Seuso-tálon olvasható felirat: Pelso, a Balaton latin neve. A biennálésorozat emblémája a 4-5. századból származó kincs - a vadászjelenettel díszített, egyetlen vastag, öntött ezüstlapból készült tál - rajza.
A XII. „PELSO” Országos Kerámia és Gobelin Biennálé szeptember 14-ig tekinthető meg a Balatoni Múzeumban.