Online hangversenysorozatot indítottak Zalaegerszegen

(2020.12.17., 9:20)

 

A Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar a Fatemplom Fesztiválon Magyarföldön 2020. augusztus 16-án. Középen Sándor János karmester.

Fotó: MTI/Varga György

 

Online hangversenysorozatot indított a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem és a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar. A zenei, művészi élményt nyújtó, 12 epizódból álló sorozatban minden héten más-más hangszert mutatnak be.
December harmadik hetében fuvolavariációk hangzottak el, a következő esztendőben oboa-, klarinét-, fagott-, hegedű-, cselló-, marimba-, hárfa-, zongora- és orgonajátékkal folytatódik a filmsorozat. A hangversenysorozatot záró filmben a teljes Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar játszik – mondta el az MTI-nek Tóth László zongoraművész, a hangverseny- és kiállítóterem vezetője.
A hangszereket megszólaltató művészek a legnagyobb zeneszerzők – Beethoven, Schubert, Mozart és Bartók Béla – műveit választották ki. Az előadóművészek a zeneművek legszebb pillanatait mutatják meg. A programban a könnyedebb műfaj is megjelenik: fagotton és zongorán Astor Piazzolla, 20. századi argentin zeneszerző műveit játszák, az epizódot Győrfi Cintia és Mrakovics Norbert táncprodukciója teszi különlegességé – ismertette Tóth László.
A filmeket elsősorban az általános és középiskolás diákoknak ajánlják, de a visszajelzések szerint a virtuális koncerteket minden korosztály örömmel fogadta – tette hozzá. Az előzményekről elmondta: évente 5-6 ezer diák váltott bérletet a hangversenyterem 30 előadásból álló ifjúsági hangversenysorozatára. Az online koncertsorozatot a koronavírus világjárvány miatt elmaradt előadássorozat pótlására hozták létre.
A hangversenyekről készült filmfelvételeket e-mailben valamennyi zalaegerszegi iskolába eljuttatták, így a diákok akár az énekórákon is megnézhetik a komolyzenei koncerteket. Az ünnepi különkiadásban zalai zeneművészek, a Kalinka Zenekar közreműködésével karácsonyi dallamok hangzanak el a virtuális térben. Az exkluzív épületben forgatott kisfilmek a megújult belső tereket is bemutatják.
A Városi Hangverseny- és Kiállítóterem, az egykori zsinagóga műemléképületének felújítása decemberben fejeződött be. (Forrás: MTI)