Kezdőlap

Lapjaink:

Hasznos oldalak

 

Kapcsolat

 

Zalatáj Kiadó Ügyfélszolgálat

 

8900, Zalaegerszeg, Rákóczi F. út 2-4., Pf.: 381

Telefon: 06-92/593-936

Fax: 06-92/596-937

Mobil: 30/378-4465

E-mail: zalataj@zelkanet.hu

 

Térkép

Az Old Traffordtól Kozármislenyig
- avagy a ZTE tündöklése és bukása (3.)

 

A ZTE FC Rt. taggyűlése, még Zalatnai László elnöksége idején. A „zsinagóga” szinte zsúfolásig megtelt. Az utóbbi időben rohamosan csökkent a támogatói létszám. S nem csak azért, mert időközben sajnos sokan meghaltak.

 

A futball egy egészen különleges világ. A kábítószer, a gyógyszergyártás, a prostitúció, az olaj- és fegyverkereskedelem mellett talán az egyik legjövedelmezőbb üzletág. (Persze csak ott, ahol jól csinálják.) S az egyik legjobb pénzmosoda.
Az utolsó tétel kivételével a megállapítás a világ elitfutballjára vonatkozik, bár a mosoda itt sem elhanyagolható melléküzletág. Nálunk azonban – tisztelet a kivételnek – egyáltalán nem utolsó szempont.
Ha most klubokat, neveket sorolnék fel, öngyilkosságot követnék el. Ilyen dolog ugyanis Magyarországon hivatalosan nem fordulhat elő. S az igen, hogy a hazai mérkőzésein 100 nézővel „büszkélkedő” csapatok még mindig az élvonalban szerepelhetnek? Miből? Hol van itt az úgynevezett egészséges piaci szemlélet?

 

Koplárovics Béla, aki a Manchesternek lőtt góljával egy csapásra hős lett.


Megérkeztünk szűkebb pátriánkba, Zalaegerszegre. A 100. magyar élvonalbeli bajnokság aranyérmeséhez, a ZTE csapatához. Ebben a városban még mindig szeretik a labdarúgást, hiszen az NB II-ben is több néző volt ősszel, mint számos élvonalbeli csapat mérkőzésén.
2002-ben járunk. Csodálatos ünnep a stadionban, a Dísz-téren, bontani kezdik a régi stadiont, hogy újat építsenek, a csapat idegenbeli „hazai” pályákon is sikerrel veszi a Bajnokok Ligája selejtezőit. Megveri a világ leggazdagabb klubját, a Manchester Unitedet. Azt hinné az ember, hogy dőlni kezd a pénz a klub kaszájába. Ezzel szemben áll a szomorú valóság: a ZTE csődközeli helyzetbe kerül.
Érti ezt valaki?
Nézzük a száraz adatokat! 2001-ben 90.325 millió, 2002-ben 115.619 millió, 2003-ban 108.376 millió forint mérleg szerinti vesztesége volt a ZTE-nek. Tehát azokban az években is, amikor a bajnoki aranyérem adta lehetőségeket ki lehetett, ki kellett volna használni.
Mi történt itt?

 

A világ leggazdagabb csapatának vendégeként. Manchester United-ZTE mérkőzés az Old Traffordon.

 

Sir Bobby Charlton, a Manchester United élő legendája a ZTE-küldöttség néhány tagjával. Balról: Lukács Zoltán, Bobby Charlton, Fercsel Sándor, Dormán László és dr. Gyimesi Endre, akkori polgármester.

 

Egy vizsgálat szerint a ZTE FC minden évben „többet költött, mint a bevételei megengedték”. Tiszta beszéd, különben nem lenne mínuszban a gazdálkodás.
„A 2000/2001-es bajnoki esztendőben a kiesés lekerülése érdekében országosan is ismert játékosokat igazoltak, majd a következő évben ez tovább folytatódott (előbb Telek András, Egressy Gábor, Waltner Róbert, majd Urbán Flórián, Kenesei Krisztián, Szamosi Tamás, Radoslav Král, Darko Ljubojevics, Molnár Balázs). E folyamat során új költségvetési pályára állt a klub, a játékosok javadalmazása jelentősen megnőtt. 2002 nyarán a bajnoki cím megszerzése után a cégvezetés újabb igazolások mellett döntött (Szasa Ilic, Igor Budisa, Vincze Ottó, Szabó Zoltán, Faragó István, stb.), az érkező és a távozó játékosok bére és különféle juttatásai között jelentős különbségek voltak, amelyek költségnövekedéshez vezettek. E költségeket tovább növelte, hogy a bajnoki cím után a régebbi játékosok bérét is jelentősen felemelték. Szintén megterhelte a gazdálkodást, hogy a bajnoki címért olyan magas összegű prémiumot kellett fizetni az érvényben lévő belső szabályzók alapján, amire a klub a várakozás felett sikeres szereplés kapcsán nem volt felkészülve. A nemzetközi szereplés költségei is komoly terhet jelentettek, hiszen a stadion átépítése miatt jelentős többletek jelentkeztek. Ugyanakkor pozitív fejlemény volt az E.on Hungária Rt.-vel kötött szponzori szerződés, amely ma is komoly (100 millió Ft-ot meghaladó) éves támogatást biztosít a klub számára. (Ez a megállapítás természetesen a vizsgálat időpontjára, 2004-re vonatkozik – a szerk.) Fontos folyamat kezdődött ezzel párhuzamosan, jelentős negatív hatást gyakorolva a bevételszerző munkára: a korában kb. 150 céget és magánszemélyt kitevő helyi támogatói kör drasztikusan apadni kezdett, mára számuk a régi töredékére esett vissza.  (A 2012/2013-as állapotról jobb nem is beszélni – a szerk.)
Kialakult és évek óta tartja magát a trend: a ZTE évente legalább 100 millió forinttal többet költ, mint amennyit bevételként elkönyvelhet.”
Vajon miért tarthatta magát az a „trend”, hogy a ZTE évente 100 millióval többet költött, mint amennyi bevétele volt? S miért kezdett drasztikusan csökkeni a klub támogatói köre? Ezekre a kérdésekre is keressük a választ a következő részben.

E.E.
(Folytatjuk)

 

Épül a stadion, reménykednek a ZTE szurkolói. Sajnos egyszer sem telt meg az aréna…


Sikerélmény 2003-ból. Október 4-én 4-0-ra nyert a ZTE a nagy rivális Haladás ellen. Érthető a közönség öröme.