Nyílt levél Baracskai Józsefnek

– avagy ennyire gazdag a zalaszentgróti önkormányzat? (2.)

(2021.04.21., 9:30)

 

A vihar által megrongált Hősi emlékmű. A helyreállításra várni kell…

Fotó: Zalatáj

 

Olvasom polgármester úr, hogy milyen szerződést kötöttek a Batthyány utcai 8-10. számú ingatlan visszavásárlásával kapcsolatos eljárás miatt a szombathelyi Dr. Czeglédy és Társai Ügyvédi Irodával. Gavallér módon jártak el, miközben három jogi végzettségű munkatársa van a zalaszentgróti önkormányzatnak, ráadásul ugyancsak jogi végzettséggel rendelkezik a hivatal nagy önkormányzati tapasztalattal rendelkező jegyzője, dr. Simon Beáta is.
Bárhogy is nézem, ez nem éppen a takarékos gazdálkodás iskolapéldája. Vagy úgy is értelmezhetem, hogy nem bízik jogi végzettségű munkatársaiban. Akkor miért alkalmazza őket?
Tudja, hogy ez a Czeglédy és Társai Ügyvédi Irodával kialkudott 20.000 Ft + ÁFA óradíjat (!) mi minden másra lehetne fordítani? Például a Gyár utcai szegregátum normális módon történő felszámolásához. Ám említhetném a civil szervezetek bőkezűbb támogatását is, a városrészek fejlesztéséről nem is beszélve. Azért sem tiltakoznának a szentgróti polgárok, ha a Czeglédy Irodának kifizetett pénzt a szociális segélyek növelésére fordítanák. Aztán itt van a vihar által megrongált Hősi emlékmű, aminek helyreállítására – tudomásom szerint – az idei költségvetésben sincs keret.
Baracskai Úr! Meg tudná mondani, hogyan lehet hitelesen ellenőrizni, hogy a Dr. Czeglédy és Társai Ügyvédi Iroda által megadott, az ügy érdekében végzett munka óraszáma mennyire helytálló? Az önkormányzat dolgozója ott áll majd éjjel-nappal az ügyvédi iroda megbízott ügyvédje mellett, s ellenőrzi a munkáját?
Most nem csak a Covid-járvány okoz gondot. Elindult egy újabb fertőzés is, ami csak Magyarországon terjed. Először a fővárost érintette, az ellenzéki vezetésű kerületeket.
A polgármestereket az a késztetés érte, hogy feltétlenül a Dr. Czeglédy és Társai Ügyvédi Irodát kell megbízni ügyeik képviseletével. Persze nem vatikáni valutában (Isten fizesse meg – a szerk.) fizetve, hanem busás honoráriummal.
A járvány immár elérte a vidéket, így Zala megyét is. S itt sem vatikáni valuta a fizető eszköz. Az Önök gyakori szóhasználatát kölcsön véve tudja azt, hogy hány lélegeztető gépet lehetne venni azon a pénzen, amit kifizetnek a Dr. Czeglédy és Társai Ügyvédi Irodának? Vagy hány hátrányos, nehéz helyzetű család körülményein lehetne javítani?
Baracskai úr! Önök Zalaszentgrót polgárainak pénzét fizetik ki egy korábban már köztörvényes bűncselekményért elitélt, jelenleg 6,25 milliárd (!) forintos költségvetési csalás miatt gyanúsított ügyvéd – akinek praxisát felfüggesztették – által vezetett irodának.
Nem találtak – ha már saját jogi végzettségű munkatársaikban nem bíztak – városon, megyén belül felkészült ügyvédi irodát ügyük képviseletére?
Egyelőre ennyi észrevételem lenne polgármester úr! A konkrét ügyben Önnek szánt kérdéseim még ezután következnek.
Remélem, hogy ezek után majd ezekre koncentrál, s nem sajtóetikai kérdéseken meditál. Azokat hagyja a hozzáértőkre!

E.E.

 

A témával kapcsolatos írásaink itt olvashatók:

 

A város szeretné visszavásárolni (2021.03.09.)

Czeglédy Csaba Zalaszentgróton (is) (2021.03.30.)

Czeglédy Csaba Zalában (is) ügyködik (2021.04.14.)

Nyílt levél Baracskai Józsefnek (2021.04.20.)