„Nemzeti Konzultáció 2017” (2017.05.18., 8:45)

Kósa Lajos zalaegerszegi fóruma

 

Balról Balaicz Zoltán, Kósa Lajos, Vigh László.


A kormány politikusainak országjárása keretében szerdán este Zalaegerszegre látogatott Kósa Lajos frakcióvezető, a Fidesz alelnöke. A „Nemzeti Konzultáció 2017” címmel, Vigh László országgyűlési képviselő és Balaicz Zoltán polgármester részvételével tartott sajtótájékoztató után fórumra került sor a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben.
Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: több jelzést kaptak arról, hogy egyes országrészekbe későn mentek ki a konzultációs ívek. Ezért a Fidesz arra kéri a kormányt, hogy hosszabbítsa meg május végéig a nemzeti konzultációt.
A kormánypárti politikus azt is kérte: a kormány kezdje feldolgozni a válaszokat és közölni a részeredményeket annak érdekében, hogy az Országgyűlés még a tavaszi ülésszakban az emberek véleményének figyelembe vételével tudjon döntést hozni azokban a témákban, amelyeket a konzultáció érint. Értékelése szerint a kormánynak június második hetében be kellene számolnia az eredményekről.
Példaként hozta a költségvetést, amely a migrációval összefüggő feladatokra - határvédelemre, a tranzitzónára, válságkezelési költségekre - közel 600 milliárd forintot irányozott elő. Nem mindegy, mit gondolnak a kérdésről az emberek - jegyezte meg.
Szólt arról is, hogy a külföldi befolyás érvényre juttatásáért küzdő szervezetek ügyében is fontos a választók álláspontja. Elmondta, hogy várhatóan az ülésszak utolsó hetében lesz zárószavazás a kérdésben, a törvényalkotási bizottság az előterjesztőkkel egyeztetve megállította a javaslat vitáját. Ezt egyebek mellett azzal is magyarázta Kósa Lajos, hogy szeretnék megvárni a Velencei Bizottság előzetes szakbizottsági álláspontját, amely várhatóan 90 százalékban megegyezik majd a későbbi hivatalos jelentéssel. Az ez alapján felmerülő módosító javaslatokat is tudják még érvényesíteni a törvényalkotás során - fejtette ki.

 

Telt ház előtt tartott előadást a Fidesz frakcióvezetője.

 

A frakcióvezető arról is beszélt, hogy a parlament napirendjén számos adóügyi könnyítés - például a családi adókedvezmény további növelése - is szerepel. Ez ellentmond annak a törekvésnek, hogy az unió közösségi szintre emelje az adópolitikát - közölte, hozzátéve: ebben is az emberek válaszára várnak.
A foglalkoztatásról szóló konzultációs kérdéseket azért hozta összefüggésbe a Ház munkájával, mert pénteken kezdik tárgyalni a nyugdíjas szövetkezetekről szóló javaslatot, amely rugalmas, járulék- és adómentes munkavállalást biztosítana a szövetkezeti tagoknak. A munka után csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell megfizetni, minden más köztehertől mentes ez a konstrukció - magyarázta Kósa Lajos.
A fórumon elhangzott, hogy a kormány a Fidesz-frakció javaslata alapján május 31-ig meghosszabbítja a nemzeti konzultációs kérdőívek visszaküldési határidejét. Szó volt arról is: már biztos, hogy a mostani lesz az eddig legsikeresebb kormányzati konzultáció, mivel a résztvevők száma elérte a másfél milliót.
Kósa Lajos természetesen kitért az Európai Parlamentben szerdán elfogadott, Magyarországot elítélő határozatra. A frakcióvezető leszögezte: hazánkban csak a magyar emberek dönthetnek arról, hogy kivel akarnak együtt élni.

Forrás: MTI, Zalatáj