Nemzeti értékeink mentése (2017.09.18., 11:25)

Zala Megyei Érték címeket adtak át

 

Dr. Pál Attila szólt a Zalaikumok jelentőségéről.

 

A Lenti Őszi Fesztivál egyik legrangosabb eseményeként Zala Megyei Érték címek átadására került sor a helyi művelődési központban.
A Zalaikumok létrejöttéről kérdeztük dr. Pál Attilát, a megyegyűlés elnökét:
- A kormány 2012-ben törvényben állapította meg a Hungaricumok összegyűjtését, a helyi értékek megbecsülését, melynek következtében megyei és települési értéktárak jöttek létre. A több mint ezer bizottság feladata a nemzeti értékeink mentése, azonosítása, hogy fennmaradjanak a jövő számára. Zala megye szempontjából büszkén mondhatom, hogy olyan csodálatos tájegységeink vannak, mint Göcsej, Hetés, Balaton-felvidék és itt országos értékekre is bukkanhatunk, gondolok itt az egyetlen zalai hungaricumra, a Hévízi-tóra.
A zalai értéktár bizottság működésével kapcsolatban az elnök két, a Göcseji Múzeum fotótárával kapcsolatos és a testvérmegye lehetőségeit segítő munkát emelt ki.

 

A kép előterében (népviseletben) Kancsal Mária és Dancs Ildikó.

 

- A fotótárban található hatezer darab - eddig csak negatívon vagy papíralapon megtekinthető - múlt századi gyűjtemény digitalizálásra került, így megmentettük a jövő nemzedéke számára, kutatható digitális oldalakon. A másik Zala testvér- megyéjével, az erdélyi Kovásznával való kapcsolatunkon nyugszik, ők a mintánkat követve hasonló értéktárat hoztak létre otthonukban. Sepsiszentgyörgyről érkeztek barátaink, megtekintve értéktárunkat és felfedezve saját lehetőségeiket.
A Zala Megyei Érték címek átadásán azok a hagyományőrző tevékenységet folytató, értékőrző személyek, csoportok kaptak kiemelést, akik munkájukkal a múlt értékeit őrzik, bemutatják, akár átadják az ezzel kapcsolatos ismereteiket. A teljesség igénye nélkül (39 díj került átadásra) ilyen értéket képvisel a zalai gímszarvas, a Georgikon Felsőoktatási Intézmény, a miklósfai kerekrépa, a hetési szőttes, vagy fumu sütemény (Kancsal Mária lenti és Dancs Ildikó zalaszombatfai díjazott). Utóbbi hagyományáról Dancs Ildikó fumu készítőt kérdeztük:
- Édesanyám készítette otthon ezt a sütemény, aki egy zalaszombatfai idős nénitől tanulta el a hetési fumu receptjét. A termékenységet egy babaalakkal jelképező, nagyobb, egyben sült kalácsféléről beszélünk, ami keresztelők, lakodalmak elengedhetetlen velejárója volt annak idején. 

dj