Nem a város döntése volt (frissítve) (2019.07.25., 13:35)

Horváth Attila marad az igazgató

 

A Zrínyi-gimnázium nem Zalaegerszeg önkormányzatához tartozik.

Fotó: Zalatáj

 

Július 24-én jelent meg a zalaegerszegi Zrínyi-gimnázium vezetőjének levele közösségi oldalán. Horváth Attila ezt írta:
„Kedves zrínyisek! Kedves Barátaim! Ismerőseim!
Tájékoztatlak benneteket, hogy igazgatói pályázatom nem nyert támogatást és egy éves megbízást sem kaphatok.
Hivatalos és valós indoklást senkitől ne várjatok...
Nem hivatalosan »a helyi erők nem engedik«...”
Én büszke vagyok arra, hogy az ország egyik, a megye és a város legeredményesebb, legjobb középiskolájának igazgatója lehettem 26 évig.
Köszönöm valamennyi zrínyis diáknak és kollégáimnak a tartalmas és eredményes együttműködést.”
Több vélemény is napvilágot látott a közzétételhez kapcsolódva, s ebből úgy tűnik (tűnhet), hogy a város vezetése lehet a döntés mögött. Nem árt tehát tisztázni, hogy lassan 7 éve, 2013. január 1-e óta nem az önkormányzathoz tartoznak az iskolák, hanem a tankerületen keresztül az államhoz. Amíg 2013 előtt a gimnázium a városhoz tartozott, minden pályázat alkalmával kinevezték Horváth Attilát. Most azonban a döntés már nem helyben született, hanem a minisztériumban, és előzetesen már sem a város közgyűlése, sem az oktatási bizottság nem nyilvánított véleményt. A pályázattal kapcsolatban az önkormányzatnak egy vélemény nyilvánítási lehetősége volt: az Intézményi Tanács, melyben a város delegáltja igennel szavazott, és támogatta Horváth Attila kinevezését.

z.t.

 

Cikkünk megjelenése után kaptuk Balaicz Zoltántól a következő levelet. Változtatás nélkül közöljük Zalaegerszeg polgármesterének tájékoztatását:

A ZRÍNYI MIKLÓS GIMNÁZIUMRÓL – A KÖVETKEZŐ IDŐSZAKBAN IS HORVÁTH ATTILA VEZETI AZ INTÉZMÉNYT
A zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium patinás és nagy múltú iskola, a város oktatási rendszerének zászlóshajója, melynek eredményeire és az ott dolgozó tanárok munkájára büszke a közösségünk.
Az iskola igazgatója 26 éve Horváth Attila, akivel mindig korrekt szakmai kapcsolatban dolgoztam együtt, az intézmény térségének önkormányzati képviselőjeként is, 2006-2010 között az oktatási bizottság elnökeként is, majd 2010 után alpolgármesterként és polgármesterként is.
Horváth Attila ismét pályázatot nyújtott be a gimnázium igazgatói posztjára és tegnap arról szóltak a hírek, hogy a következő 5 éves ciklusra nem kap már kinevezést.
Fontos tudni, hogy lassan 7 éve, 2013. január 1-je óta nem az önkormányzathoz tartoznak az iskolák, hanem a tankerületen keresztül az államhoz. Amíg 2013 előtt a gimnázium a városhoz tartozott, minden pályázat alkalmával kineveztük Horváth Attilát. A pályázattal kapcsolatban előzetesen az Intézményi Tanács nyilvánított véleményt, melyben az önkormányzat delegáltja igennel szavazott, és támogatta Horváth Attila kinevezését.
Mivel a családommal a szabadságomat töltöm, tegnap este értesültem a hírről, ezért a pihenést megszakítva ma egyeztetést folytattam az Emberi Erőforrások Minisztériumában, és tájékozódtam a helyzetről.
Ez a következő: Horváth Attila igazgató úr arról kapott tájékoztatást, hogy a következő, teljes, 5 éves ciklusra nem kap kinevezést. Ez valóban így van, hiszen már csak két tanéve van hátra a nyugdíjkorhatárig, így nem is tudna egy 5 éves ciklust végigvinni. Azonban arról is tájékoztattak, hogy ettől függetlenül a következő időszakra is Horváth Attilát bízzák meg az igazgatói feladatok ellátásával, ez azonban egy másik jogi eljárás és értesítési forma, ami még csak most van folyamatban és amiről Horváth Attila még nem értesülhetett.
Tehát a következő időszakban is Horváth Attila lesz a Zrínyi Miklós Gimnázium igazgatója, mely intézmény több rendezvénnyel fogja majd ünnepelni az önkormányzat támogatásával fennállásának 125 éves jubileumát, továbbá a tetőcsere mellett hamarosan elindul a külső felújítás is.