„Szocialista profik voltunk!” (2019.03.26., 8:25)

Negyven éve az élvonalban a ZTE kosárlabda-csapata (9.)

 

Halász István: - Az a csapat képes volt arra, hogy megkapaszkodjon az

NB I-ben.

 

Az NB I-be jutást jelentő döntő mérkőzés két szempontból is igen emlékezetes Halász István számára. A Székesfehérvári Építők elleni találkozó 12. percében olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy nem is tudta folytatni a mérkőzést. Ettől függetlenül – nagy csata után – sikerült megőrizni egy pontot a Zalaegerszegen szerzett tetemes előnyből, így NB I-es csapata lett a ZTE-nek.
- Hogyan kerültél Zalaegerszegre, hiszen köztudott, hogy a PVSK csapatában szerepeltél?
- A katonaság alatt egy Honvéd Táncsics – Zalaegerszegi Építők mérkőzésen Bucsis István, az egerszegiek intézője tette fel az érdeklődő kérdést, amit a leszerelés után megismételtek. A menyasszonyomnak kiváló pedagógusi állása volt Pécsen, így azt terveztem hogy a leszerelés után visszatérek a PVSK-hoz. Zalaegerszegen lakást és mindkettőnknek állást ajánlottak, s ez vonzó volt. 1976 augusztusának végén összeházasodtunk, két-három nap múlva pedig Zalaegerszegre költöztünk. Egy ideig a ZÁÉV munkásszállásán laktunk, de ősz végén megkaptuk a beígért lakást. Aztán dolgoztam is természetesen, tulajdonképpen én voltam az első függetlenített alkalmazott a szakosztálynál.

 

A mindent eldöntő Székesfehérvári Építők – ZTE mérkőzésen készült a felvétel.

 

- Mi volt a feladatod? Dolgozni is kellett vagy csak neve volt a gyermeknek?
- Dr. Lackner Ede gazdasági vezető - aki az Építők Sportegyesület elnöke is volt - mellett az ágazat megyei tömegsportját szerveztem. Konkrét munkám volt: sport és szervezés, s ez megfelelt a végzettségemnek. Gyakorlatilag mi szocialista profik voltunk. A Zalaegerszegi Építőknél konkrét fejlesztési tervek voltak: elkészültek egy új sportcsarnok tervei, lerakták a futballpálya világításának tartóoszlopait. Aztán jött a fúzió a ZTE és az Építők között, amivel a ZTE járt jól. Nagyon jó közösség volt a Zalaegerszegi Építőknél, szerettem ott lenni.
- A két klub egyesülése után a férfi kosárlabdában a volt Építő-játékosok alkották a gerincet…
- A ZTE-ből gyakorlatilag Góczán Gábor és Novák Gábor lett tagja a szűkebb keretnek.
- Az NB I-be jutást eldöntő találkozón súlyos sérülést szenvedtél… Irányító nélkül maradt a csapat.
- Németh István (Csicsa) Körmenden nem irányítót játszott, Góczán Gábor (Oszi) pedig még nagyon fiatal volt.

 

Az NB I-ben… Álló sor, balról dr. Szalay Dénes szakosztályvezető, Schüller János intéző, Szücs József, Rózsás Gábor, Magyar András, Varga Ferenc vezetőedző, Lázár Béla, Ivánkovics István, Monok István, Béres István szakosztályvezetőségi tag, Sipos László technikai vezető. Első sor: Vass Ferenc, Németh Csaba, Halász István, Góczán Gábor, Vágvölgyi Tamás

(a fotó rákattintva nagyítható).

 

- Mikor tértél vissza?
- A meccsre konkrétan nem emlékszem, de a körülményekre igen. Varga Ferenc edző ennyit mondott: állj neki, s hozd rendbe magad! Ha jól vagy, jelentkezz! A rehabilitációt magam terveztem, irányítottam. 1979 márciusában aztán elé álltam, s jelentkeztem: Itt vagyok!
- Mi volt ennek az időszaknak a felejthetetlen élménye? Mint játékosnak…
- A bajnokság megnyerése és az NB I-be való feljutás. Amikor Zalaegerszegre jöttem, ez volt a cél.
- Amikor a ZTE labdarúgó-csapata 1972-ben feljutott az NB I-be, sok szakember úgy vélekedett, hogy nem tud megkapaszkodni az élvonalba. Veletek kapcsolatban is elhangzott ilyen jóslat?
- Nem, legalább is a Zalában nem hallottam ilyent. Az a csapat képes volt arra, hogy megkapaszkodjon az NB I-ben. A későbbi tervszerű erősítésnek köszönhetően még erősebb lett a ZTE.
Halász Istvánt, Pecást - több súlyos sérülés után - 1981 decemberében egy ZTE-Honvéd találkozón búcsúztatták el. A megyeszékhelyi Csány László Közgazdasági Szakközépiskolában kezdett el tanítani. A ZTE-től sem szakadt el, hiszen edzői feladatot látott el a klub utánpótlás együtteseinél, sőt irányította az NB I-es felnőtt csapatot is, amellyel bronzérmet szereztek 1993-ban.

E.E.
(Folytatjuk)

 

A bulgáriai edzőtáborba érkezve, Sztara Zagora repülőterén

(a fotó rákattintva nagyítható).

 

Negyven éve az élvonalban... (1.) (2019.01.23.)

Negyven éve az élvonalban... (2.) (2019.01.28.)

Negyven éve az élvonalban... (3.) (2019.01.30.)

Negyven éve az élvonalban... (4.) (2019.01.31.)

Negyven éve az élvonalban... (5.) (2019.01.31.)

Negyven éve az élvonalban... (6.) (2019.02.13.)

Negyven éve az élvonalban... (7.) (2019.02.27.)

Negyven éve az élvonalban... (8.) (2019.03.14.)