Az unoka követi majd a pályán? (2019.07.09., 8:20)

Negyven éve az élvonalban a ZTE kosárlabda-csapata (15.)

 

Balról az első Monok István (a fotó rákattintva nagyítható).

 

Monok István, a ZTE NB I-be jutott csapatának centere Miskolcon született, s egy fővárosi kitérő után érkezett Zalaegerszegre, még az Építőkhöz. Mint több más játékos, ő is dr. Lackner Ede invitálására választotta Zalát. Mint azt egy korábbi beszélgetésünk alkalmával elmondta, a klub vezetői - a ZTE és az Építők fúziója is ezt erősítette - mindent elkövettek azért, hogy NB I-es csapata legyen a városnak. S így voltak ezzel a szurkolók is. Felelevenítette azt az esetet, amikor a Kossuth utcai papírboltba Lázár Bélával betérve az üzletvezető megkérdezte tőlük: „Maguk ugye kosárlabdázók?” Az igenlő válasz után pedig megjegyezte: „Hála Isten, legalább végre lesz itt más sport is, nem csak a foci!”
Monok István szerint érezték a szurkolók szeretetét, s ezt lelkes és eredményes játékkal viszonozták.

 

A 20 éves évfordulón…

 

- Nálunk még nem az anyagiak játszották a főszerepet. Szerettünk kosárlabdázni! A sport révén olyan helyekre is eljuthattam, amikről korábban csak álmodozhattam. Annak ellenére remek közösséget alkottunk, hogy sokan és sok helyről jöttünk Zalaegerszegre. Most már bevallhatom, hogy nem rajongtunk Varga Ferenc edző kemény módszeréért, hiszen rengeteget kellett edzeni. A klub gépkocsi előadója egyszer meghívott bennünket egy pinceszerre, s itt annyira felbátorodtunk, hogy elloptuk Varga Ferenc edzéstervét, s azt laponként a szél szárnyára bíztuk. Mint utólag kiderült, természetesen az edzőnknek volt igaza, a kemény munkát követő sikerek őt igazolták.
Monok István visszavonulása után úgy tűnt, hogy két fia követi majd a pályán. Minap erre rákérdezve elmondta, hogy nagyobbik gyermeke végül nem lett profi kosárlabdázó, de amatőrként még ma is szerepel a városi bajnokságban. A kisebbik fiát az úszás elcsábította a kosárlabda-pályától, 18 éves koráig versenyszerűen űzte ezt a sportágat.

 

Az egyik jubileumi összejövetelen dr. Szalay Dénessel (balról) és Varga Ferenccel (középen).

 

Hogy negyven év után visszagondolva mi volt annak az időszaknak a legfontosabb üzenete Monok István számára? Ezt így fogalmazta meg:
- A sport a becsületes magatartásra tanított, valamint megajándékozott azzal, hogy egy jó közösséghez tartozom. S miután ez a csapat sikeres is volt, a közönség szerette. S ezt a szeretetet most is érzem Zalaegerszegen. Ezeket az érzéseket igyekeztem átadni a fiaimnak, s azt hiszem ez sikerült is.
Kötődés az egykori klubhoz... Természetesen ez is szóba került, amikor beszélgettünk.
- Négy műszakban dolgozom a MOL egerszegi finomítójában, s többnyire egybeesnek a mérkőzések időpontjai a munkabeosztásommal. A 40 éves jubileumi köszöntésen természetesen ott voltam februárban a sportcsarnokban, s utána egy nagyszerű mérkőzést is láthattunk. A Falco elleni siker után még nem gondolhattuk, hogy éppen az idei bajnok legyőzése koronázza meg a jubileumi ünnepséget. S ha már a fiaimról esett szó, megemlíteném az unokámat is, akit egyre jobban érdekel a kosárlabda. Meg kellett tanítanom a szabályokra, labdát, felszerelést kapott, többször is gyakorlunk a pályán. Ez reménnyel tölt el, talán kosárlabdázó lesz belőle.

E.E.
(Folytatjuk)

 

A 40 éves évforduló alkalmából a ZTE-Falco mérkőzés előtt köszöntötték az egykori játékosokat és vezetőket. Balról a második Monok István (a fotó rákattintva nagyítható).

 

Negyven éve az élvonalban... (1.) (2019.01.23.)

Negyven éve az élvonalban... (2.) (2019.01.28.)

Negyven éve az élvonalban... (3.) (2019.01.30.)

Negyven éve az élvonalban... (4.) (2019.01.31.)

Negyven éve az élvonalban... (5.) (2019.01.31.)

Negyven éve az élvonalban... (6.) (2019.02.13.)

Negyven éve az élvonalban... (7.) (2019.02.27.)

Negyven éve az élvonalban... (8.) (2019.03.14.)

Negyven éve az élvonalban... (9.) (2019.03.26.)

Negyven éve az élvonalban... (10.) (2019.04.08.)

Negyven éve az élvonalban... (11.) (2019.04.15.)

Negyven éve az élvonalban... (12.) (2019.05.07.)

Negyven éve az élvonalban... (13.) (2019.05.16.)

Negyven éve az élvonalban... (14.) (2019.06.19.)