Matekóra az autóbuszon (2019.05.07.,13:30)

Negyven éve az élvonalban a ZTE kosárlabda-csapata (12.)

 

1984 április: Magyar Attila, a ZTE csapatkapitánya átveszi a kupában szerzett ezüstérmet Horváth Frigyestől, a szövetség főtitkárától.

 

Riportsorozatunk következő szereplője Magyar Attila. Ő nem csak megbízható, fegyelmezett játékáról volt közismert, hanem arról is, hogy nem áll hadilábon a matematikával. Nem véletlenül szólították sokan tanár úrnak.
- Hogy kerültél a ZTE-hez?
- Miskolcon, a MEAFC (Miskolci Egyetemi Atlétikai és Futball Club) csapatában szerepeltem, feljutottunk az NB I-be, de az egyetem elvégzése után bevonultattak Kaposvárra katonának, ahol a Honvéd Táncsics SE-ben folytattam a kosárlabdázást. Egy csoportban szerepeltünk akkor az egerszegiekkel, s hamarosan megkerestek, hogy igazoljak Zalába. Dr. Szalay Dénes szakosztályvezető érdeklődött, hogy milyen terveim vannak a leszerelés után. Mivel a MEAFC kiesett az NB I-ből, s a feleségemmel albérletben laktunk, csábító volt az egerszegiek ajánlata: ők feljutásra álltak és lakást ígértek Zalaegerszegen.

 

A 40 éves jubileum alkalmából idén tavasszal, a Falco elleni mérkőzés előtt köszöntötték az egykori játékosokat, vezetőket. Jobbról a hatodik Magyar Attila (a fotó rákattintva nagyítható).

 

- Mikor mutatkoztál be a ZTE színeiben?
- Az első NB I-es mérkőzésen, 1979 január 13-án már szerepeltem az Oroszlány ellen. 225 találkozón léptem pályára, irányítóként 1133 pontot szereztem, 1986-ban búcsúztattak el Zalaegerszegen.
- Mi volt a legemlékezetesebb élménye ennek az időszaknak?
- 1982 november 2-án a Koracs Kupa második fordulójában – az első körben a török Galatasarayt vertük ki – a CB Zaragoza érkezett Zalaegerszegre. Nem árulok el titkot, a spanyol férfi kosárlabdasport a világ élvonalába tartozott. Óriási meglepetésre 81-72-re győztünk, ami igen nagy fegyvertény volt. Bár összesítésben a Zaragoza jutott tovább, ez a párharc örökké emlékezetes marad számomra.
- Hogy érezted magad Zalaegerszegen?
- Zala megye az ország egyik legszebb vidéke, Zalaegerszeg pedig a térség gyöngyszeme. Egy olyan nagy iparváros, mint Miskolc után nagyon jól éreztük magunkat.

 

Az az emlékezetes CB Zaragoza elleni kupameccs. Szücs József (13) adja a labdát Győrfi Istvánnak (9).

 

- Kapcsolatod a kosárlabdával?
- 1990-ig játszottam a MEAFC csapatában, utána tagja voltam egy megyei bajnokságban szereplő együttesnek. Jelenleg a magyar kerekesszékes kosárlabda válogatott szövetségi kapitányának, Magyar Andrásnak (aki szintén játszott Egerszegen) a helyettese vagyok.
- Műszaki egyetemet végeztél, később megszerezted a mérnöki-tanári diplomát is. Kevés élvonalbeli sportoló mondhatja el magáról, hogy aktív pályafutása alatt matematikát tanít egy felsőfokú intézményben. Te ezt tetted Egerszegen a Számviteli Főiskolán. Sőt, csapattársaiddal is foglalkoztál…
- Varga Ferenc vezetőedző kérésére volt akinek az érettségire, volt akinek a főiskolai felvételire segítettem. Vidéki meccsekre utazva volt időnk a buszban…
- Hogy telnek a napjaid?
- Rajta vagyok az országos szakmai vizsgaelnöki listán, járok vizsgáztatni műszaki jellegű tárgyakból. Voltam már Zalaegerszegen is ebben a tisztségemben. Papíron egyébként nyugdíjas vagyok.

E.E.
(Folytatjuk)

 

Egy ZTE-Honvéd mérkőzésen készült a felvétel: fehér szerelésben Gellér Sándor, mögötte Halász István, félig takarva Magyar Attila.

 

 

Negyven éve az élvonalban... (1.) (2019.01.23.)

Negyven éve az élvonalban... (2.) (2019.01.28.)

Negyven éve az élvonalban... (3.) (2019.01.30.)

Negyven éve az élvonalban... (4.) (2019.01.31.)

Negyven éve az élvonalban... (5.) (2019.01.31.)

Negyven éve az élvonalban... (6.) (2019.02.13.)

Negyven éve az élvonalban... (7.) (2019.02.27.)

Negyven éve az élvonalban... (8.) (2019.03.14.)

Negyven éve az élvonalban... (9.) (2019.03.26.)

Negyven éve az élvonalban... (10.) (2019.04.08.)

Negyven éve az élvonalban... (11.) (2019.04.15.)