„Akácban nem maradt tüske” (2019.04.08., 9:30)

Negyven éve az élvonalban a ZTE kosárlabda-csapata (10.)

 

Még a munkacsarnokban… A bordásfalon is lógtak a szurkolók, hogy lássák a csapatot. A képen Vágvölgyi Tamás növeli a ZTE előnyét.

 

Kacskaringós volt az út, míg Vágvölgyi Tamás, vagyis „Akác” a ZTE kosárlabda-csapatához került. Budapesten született, ám hamarosan Mosonmagyaróvárra költözött a család. Aztán Pécs következett, ahol elvégezte a Pollack Mihály Műszaki Főiskolát, majd Kaposvárra vonultatták be katonának.
- Meglehetősen későn, a főiskolán kezdtem el kosárlabdázni – eleveníti fel a sportágválasztást. – Mint a legtöbb fiú, természetesen én is fociztam. Középiskolás koromban atlétizáltam, kézilabdáztam. Kéziben NB II-ig jutottam, az atlétikában a gerelyhajítás vonzott leginkább. Kaposváron, a Honvéd Táncsics SE-nél dőlt el véglegesen, hogy a kosárlabdát választom.

 

Dr. Szalay Dénes szakosztályvezető búcsúztatja „Akácot”.

 

- Ki keresett meg Zalaegerszegről?
- Halász István, aki korábban ugyancsak játszott a PVSK-ban. Az egyik edzésen szóltak Kaposváron, hogy keresnek Pécsről. Ekkor említették, hogy a Zalaegerszegi Építők szeretne átigazolni. A feleségem gyermeket várt, s mivel lakásgondjaink megoldásában segítséget ígértek, igent mondtam. Természetesen az is segített a döntésben, hogy az egerszegi vezetők komoly terveket szőttek, a csapat NB I-be jutását tűzték ki célul. A PVSK-nál nem gördítettek akadályt a távozásom elé, megköszönték addigi szereplésemet és sok sikert kívántak.
- A Zalaegerszegi Építőkhöz igazoltál és a ZTE-vel jutottál fel az NB I-be…
- A történet a fúzióról és az élvonalba jutás izgalmairól közismert, több játékostársam is beszélt már erről… Részrehajló játékvezetés, több sérülés jellemezte a mérkőzést, de egyetlen pont előny azért megmaradt, így NB I-esek lettünk. Az öltözőben a meccs után olyanok voltunk, mint egy vert sereg, nem mint egy bajnokcsapat. Aztán a feszültséget felváltotta az öröm.
- Az első NB I-es egerszegi mérkőzés felejthetetlen volt…
-Többen akkor játszották első élvonalbeli találkozójukat… A munkacsarnokba több embert már nem lehetett volna bepréselni, akkora volt az érdeklődés. A jó képességű Oroszlányt több, mint harminc ponttal győztük le. Leírhatatlan volt az öröm.

 

A 40 éves jubileum alkalmából tartott köszöntésen, balról Halász István, Vágvölgyi Tamás, Nagy József, Magyar Attila és Magyar András.

 

- Pályafutásodat több súlyos sérülés akadályozta, ezért is vonultál vissza az NB I-től…
- Mivel későn kezdtem el kosárlabdázni, az izmok, az inak és a szalagok nem edződtek hozzá a sportág speciális igénybevételéhez. Egy súlyos térdsérülésem kapcsán vetődött fel az operáció. Tartottam a műtéttől, ezért megkérdeztem az orvosokat, hogy sebészi beavatkozás nélkül játszhatok-e még. Azt a választ kaptam, hogy ha nem akarok nyomorék lenni, akkor vonuljak vissza.
- Még emlékszem a búcsúztatásodra… Az eredményjelzőre ez volt kiírva hatalmas betűkkel: „Köszönjük Akác!”
- Egy ZTE-Honvéd mérkőzés előtt köszöntem el a társaktól, a vezetőktől és a szurkolóktól. Akkor már nem az egerszegiek játékosa voltam, hanem az NB II-es kanizsai együttesben szerepeltem, amatőrként, levezetésképpen. Hivatalosan nem játszhattam tehát, de megadatott a sokszoros bajnok ellen búcsúzni. Feldobták a labdát, dobtam egy ziccert, s aztán megkezdődött az éles meccs.
Mint mondja, egerszegi pályafutása során nem maradt benne tüske. Visszavonulása után nem szakadt el a sportágtól, szakvezetőként is szép sikereket ért el. 1988 tavaszán például az NB I-be vezette a MÁV Nagykanizsai TE női csapatát. Éppen akkor, amikor korábbi együttese, a ZTE első aranyérmét szerezte az NB I-ben.

E.E.

(Folytatjuk)

 

A MÁV NTE női csapatának edzőjeként (a fotó rákattintva nagyítható).

 

Negyven éve az élvonalban... (1.) (2019.01.23.)

Negyven éve az élvonalban... (2.) (2019.01.28.)

Negyven éve az élvonalban... (3.) (2019.01.30.)

Negyven éve az élvonalban... (4.) (2019.01.31.)

Negyven éve az élvonalban... (5.) (2019.01.31.)

Negyven éve az élvonalban... (6.) (2019.02.13.)

Negyven éve az élvonalban... (7.) (2019.02.27.)

Negyven éve az élvonalban... (8.) (2019.03.14.)

Negyven éve az élvonalban... (9.) (2019.03.26.)