Nagyüzem az atlétáknál (2019.07.16., 12:40)

 

Szűcs Valdó

 

Július 9-14-ig Nápolyba költözött az egyetemista sportolók színe-java. Az Universaidén - melyet a népnyelv mini olimpiának is nevez - ott volt Szűcs Valdó, a Zalaszám ZAC atlétája. Valdó idén Angliában szerzett friss diplomát. Ötödik éve hol Angliában készült James Hillier irányításával, hol pedig Magyarországon Kámán Ferenc edző útmutatása szerint. Idén nagyon szépen fejlődött. Megnyerte a fedett pályás országos bajnokságot 60 m gáton, s a fedett pályás Európa-bajnokságon is elődöntős volt. 110 m gáton is egyéni csúccsal kezdte a szabadtéri szezont, majd a Honvéd Kupa nemzetközi versenyen 13,52 mp-es kiváló időeredménnyel 6 századmásodpercre megközelítette a VB nevezési szintet.
Ilyen előzményekkel és jó reményekkel utazott el Nápolyba. Csütörtökön lépett fel először, s a 110 m-es gátfutás egyik előfutamából biztató 13,71 mp-es idővel magabiztosan jutott tovább a pénteki elődöntőbe. Az elődöntőt kicsit „elgörcsölte”, de időeredménnyel (13,85 mp) döntőbe került. A döntőben a kettes pályán rajtolt. Együtt volt a táv feléig a mezőnnyel, de a hajrá most nem sikerült, s 8. helyen ért célba 13,77 mp-es idővel. Kámán Ferenc edző végül is büszke tanítványára, aki életében először futhatott döntőt világversenyen. A technikán és a lelki teher elviselésén van még javítani való. Ha ez sikerül, akkor a lehetőség adott, hogy Európában számolniuk kell Valdóval a vetélytársaknak.

*

Szombaton zuhogó esőben rendezték meg a Csehország-Szlovákia-Szlovénia-Magyarország U18-as nemzetek közötti válogatott atlétikai viadalt. A nagyszombati (Trnava) versenyen életében először húzhatta fel a címeres mezt Góczán István tanítványa. Muszil Ágnes (Zalaszám ZAC) 400 m-en állt rajthoz és 60,40 mp-es időeredménnyel hetedik helyen ért célba. Magyarország válogatottja második lett a csapatversenyben.

 

Veiland Violetta

 

*

Svédországban, Gavlében a múlt héten zajlott az U23 atlétikai Európa-bajnokság. Zalaegerszeget a Zalaszám ZAC kitűnő súlylökője, Veiland Violetta képviselte. Violetta a selejtezőből 15,58 m-es eredménnyel nyolcadik helyen került döntőbe pénteken. A szombati fináléban nem tudta megismételni a selejtezőben elért eredményét, s végül 15,25 m-es dobással 11. legjobb lett Európában. Edzői: Eperjes László és Bognár Szabolcs.

*

Alig ért véget az U23 Európa-bajnokság Svédországban, máris újabb Zalaszám ZAC atléta csomagolhat és indulhat újra Skandináviába. Ugyanis Boras városában (Svédország) rendezik az U20-as atlétikai Európa-bajnokságot. Nagy Pálma - Kámán Ferenc edző tanítványa - a 4x100 m-es staféta tagjaként fog szerepelni. Az Európa-bajnokság július 18-án kezdődik és 21-ig tart.

 

Muszil Ágnes és Nagy Pálma

 

*

Óházi Julianna, a Zalaszám ZAC újonnan felfedezett tehetsége nagy meglepetést szerzett az országos újonc atlétikai bajnokságon. Bognár Szabolcs és Laczkó László edző tanítványa felkészítése és formaidőzítése nagyszerűen sikerült, hisz a Győrött zajló OB-n fordulatos, izgalmas versenyen bajnoki ezüstérmet nyert diszkoszvetésben. Az ifjú hölgy teljesítménye 29,16 m.

*

A serdülő OB-n Csata Panna, aki Bognár Szabolcs edző tanítványa és a Zalaszám ZAC versenyzője súlylökésben szerzett bronzérmet 11,37 m-es egyéni csúccsal. Ugyanő 7. lett gerelyhajításban 34,67 m-es eredménnyel. A krónikához tartozik még Kozma Ádám 5. helyezése súlylökésben (9,79 m).

 

Óházi Julianna és Csata Panna