Nagypáli újabb siker küszöbén (2018.02.14., 8:55)

 

A nagypáli helyi termék kiállító tér átadásán Köcse Tibor (balról), Jakab István, az Országgyűlés alelnöke és Vigh László.

 

Amikor ez a cikk megjelenik, még nem dől el, hogy az Energy Globe Magyarország Díj versenyen milyen eredményt ért el Nagypáli. (Honlapunkon és közösségi oldalunkon természetesen jelentkezünk a friss hírrel - a szerk.) Vesztes semmiképp nem lehet a zalai község, hiszen a döntőbe jutott, ahol Budapest XII. kerülete a rivális. A második helyezettnek járó díj egy elektromos parkgondozó autó, a fődíj pedig egy értékes elektromos autó.
Az E.ON Energy Globe Magyarország díj célja, hogy olyan energiatudatos és/vagy fenntarthatósági kezdeményezéseket, programokat mutasson be a hazai közönségnek és a világnak, amelyek megoldást nyújthatnak a környezeti, energetikai problémákra, valamint elősegítik a fenntarthatóságot, a hatékony energiafelhasználást, a környezet és energiatudatos szemléletformálást és/vagy a minél szélesebb körű zöldenergia felhasználást helyezik előtérbe.
A zsűri által kiválasztott pályázatokat, azok fényképes és videós anyagait a szervező 2018 februárjában közzétette a weboldalon, az E.ON Hungária Facebook oldalán, valamint a sajtó képviselői előtt is kihirdette. A közzétett pályázatokból közönségszavazás által kerül kiválasztásra az egyes kategóriák nyertese.

 

 

- Településünk a „Zöld út" elnevezésű ökoprogramjával indult a versenyen - mondta a Zalatájnak Köcse Tibor polgármester. - A megújuló energiaforrásokat és a környezetvédelmet előtérbe helyező pályázat már sok éves múltra tekint vissza. A nemzetközi megmérettetés győztese gyakorlatilag elnyeri a környezettudatos energiatermeléssel kapcsolatos Oscar-díjat. A hazai viadalon az önkormányzati kategóriában a döntőbe jutottunk, ahol a főváros XII. kerülete, a budai oldalon fekvő Hegyvidék a riválisunk. A pályázat kapcsán február 28-ig internetes szavazásra is lehetőség van. Az eredményhirdetésre május hetedikén Budapesten, a Várkert Bazárban kerül sor.
A polgármester emlékeztetett arra, hogy az önkormányzat már most is rendelkezik egy hibrid és egy elektromos autóval, amelyek a szél- és napenergiát hasznosító berendezésükről tölthetők.
Vigh László, a térség országgyűlési képviselője elismerően szólt a nagypáliak teljesítményéről. Mint mondja, óriási szó, hogy egy kis zalai falu versenyben van az elsőségért a főváros egyik legtehetősebb kerületével.
- Jómagam egykor egy Nagypálihoz hasonló nagyságú község, Felsőrajk polgármestere voltam, jól tudom tehát, hogy milyen munkával jár az ilyen teljesítmény. A falu olyan utat jár be, ami példa lehet a többi település számára. Olyan fejlesztéseket hajtanak végre, olyan innovatív konstrukciókat találnak ki, amelyek nem csak Zala megye, hanem az egész ország számára követésre méltóak. Már az is nagy eredmény, hogy a döntőbe jutottak, de nagyon szurkolok azért, hogy övék legyen a végső győzelem - összegezte véleményét az országgyűlési képviselő.
Mint a fentiekben már olvasható volt, közönségszavazásra kerül sor a kategórián belül. A nagypáliak ezért arra kérnek mindenkit, hogy szavazatukkal segítsék pályázatukat. Ezt megtehetik a település honlapján (www.nagypali.hu), ahol egyébként további részletes információkat is találnak. Az átfogó győztesről a zsűri dönt majd, jutalma egy Nissan elektromos autó lesz.