Muravidéki együttműködés, nemzeti összetartozás

Közel harminc éve minden esztendőben megerősítik a kapcsolatot

(2018.06.05.,12:35)

 

Az együttműködési megállapodás 2018-ra vonatkozó aláírásának pillanatai.

 

Immár több mint negyedszázados múltra tekint vissza a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség és a Zala Megyei Önkormányzat között köttetett együttműködési megállapodás, mely ez évben is aláírásra került. A hosszú éveket felölelő értékes, nemes munka folytatásának megerősítése a Nemzeti Összetartozás Napján, június 4-én történt meg Zalaegerszegen. E napon határokon átívelve megemlékezünk nemzetünk tragédiájáról, a nemzeti érzés egységét nyomatékosítva, lehetőséget kínálva a magyarság összetartozásának kinyilvánítására. Trianon 1920-ban elszakította többek között az előtte Zala és Vas megyéhez tartozó magyar településeket.
E tények tükrében köszöntötte a Megyeházán dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke Horváth Ferencet, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnökét, Lendva alpolgármesterét, gratulálva a szlovén parlamenti választáson elért nagyarányú győzelméhez. Pál Attila rávilágított, hogy a megállapodás előtt a határon túli magyarság és az anyaországiak közötti határ fizikailag létezett ugyan, de lelkükben és szívükben nem. Hangsúlyozta, hogy a megye ismét 1 millió forintot biztosít az együttműködés értelmében, amelynek jelentősége nem az összegben, hanem a tartalmában lényeges. A hatékonyságát jelezve példaként tett említést arról a megvalósíthatósági tanulmányról, amelynek értelmében, mintegy 100 millió forintból a Zalaegerszeg-Lenti-Rédics-Lendva vasútvonal épül. A tanulmány ősszel kerülhet a magyar kormány elé, majd forrást biztosítva készülhetnek el az engedélyes tervek.
A kiépített kapcsolatok eredményeként valósult meg a Tenke-hegyi kerékpárút alapkőletétele a határmentén, azon a helyen, ahonnét három országot lehet látni, a Tenke-hegy és a szlovéniai Lendva-hegy között.
Horváth Ferenc beszédében kiemelte, hogy a muravidéki nemzeti közösség számára nagy jelentőséggel bír a Zala megyével és településeivel való egyre bővülő, jó kapcsolatok ápolása, amely az ismeretszerzésen túl, a barátságok kötésében is megnyilvánul. Magyarország kormánya is jelentős támogatásban részesíti a Muravidéken élőket. Mindezek az általa képviselt magyarok részére hatalmas lelki bíztatással és megerősítéssel bírnak a megmaradás terén, melyekért ez alkalommal is köszönetét fejezte ki.
Az együttműködési megállapodás 2018-as évre megjelölt céljai között szerepel, a Zala György Emlékév kapcsán szervezett programok, drámatábor iskolásoknak zalai szakemberek vezetésével, a Hevesi Sándor Színház vendégszereplése Lendván, könyvkiadás, a Nemzeti Összetartozás Napjához kapcsolódó rendezvény.
Közel harminc év történéseit átélve, megtapasztalva mindkét fél kijelentette, hogy a Szlovéniában élő magyarság nemzeti kultúráját, hagyományainak, valamint nemzeti identitásának megőrzését felölelő célok, programok megfogalmazása és kivitelezése hatékonynak bizonyultak.
Az együttműködési megállapodást az alelnökök és a sajtó munkatársainak jelenlétében a két elnök, dr. Pál Attila és Horváth Ferenc írta alá.

Török Irén