Mint 47 évvel ezelőtt… (2019.08.26., 9:30)

 

Négyszer láthattuk a ZTE-játékosok gólörömét.

 

Érdekes a párhuzam a ZTE első NB I-es éve és a mostani élvonalbeli bajnokság között. Az egerszegi csapat abszolút újoncként a harmadik találkozóján szerezte meg az első győzelmet két egygólos vereség (Tatabánya, Komló ellen) után. Annak a Szegednek a 4-0-ás legyőzésével, amely a ZTE-vel együtt jutott fel a legmagasabb osztályba 1972-ben.
47 év elteltével ismételte önmagát az egerszegi focitörténelem. A ZTE harmadik mérkőzésén (igaz, hogy ez a negyedik fordulóra kisorsolt találkozó volt, de az FTC elleni összecsapást elhalasztották) két egygólos vereséget követően 4-0-ra legyőzte azt a Kaposvárt, amellyel együtt jutott fel az NB I-be. S még egy párhuzam: akárcsak a Szeged ellen (Gáspár, Kocsis Tamás, Tóth József, Soós), most is négy különböző játékos (Radó, Barczi, Devecseri, Ikoba) szerezte a ZTE góljait.

 

Sokan elkísérték Kaposvárra az egerszegi csapatot. Szombaton várhatóan több ezer szurkoló előtt játszhatja első hazai meccsét a ZTE.

Fotó: Kaposvári Rákóczi honlapja

 

47 évvel ezelőtt a Szeged elleni győzelemmel kezdődött az a sikersorozat, amelynek végén – nagy meglepetésre – a ZTE a hatodik helyet szerezte meg az akkor 16 csapatos mezőnyben.
Jó lenne, ha a Kaposvár szombati legyőzése után egy hasonló korszak kezdődne Zalaegerszeg labdarúgásában. A hatodik hely a bajnokság végén felülmúlná a legmerészebb reményeket is. Erre pillanatnyilag kevés az esély, de az utóbbi időszak kedvező változásainak köszönhetően abban reménykedhetünk, hogy a ZTE a 2020/2021-es bajnokságban is az NB I-ben szerepelhet.
Szombaton az első hazai mérkőzésre kerül sor. Reméljük most már sem halasztás, sem zivatar, vagy jégeső nem szól közbe. Egyfajta zápor azért lehetne: gólzápor verhetné a Puskás Akadémia hálóját.
A realitás azonban az (látva a vasárnapi, Fradi elleni meccsét a felcsúti csapatnak), hogy az egygólos ZTE-győzelemnek is nagyon tudnánk örülni.

E.E.