Milyen a „szarkupasz ujsag”?

– avagy egy messziről jött ember levele

(2021.02.01., 13:25)

 

A zalai ember befogadó, vendégszerető. Ám jól ismeri a régi magyar mondást: „Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten.”

 

A jóember nemrég költözött a fővárosból, vagy egy ahhoz közeli településről Zalába, a megyeszékhelytől nem messze lévő igen szép fekvésű faluba.
Úgy tűnik, még nem sikerült neki teljesen az akklimatizálódás, mert a zalai faluvilágban nem elterjedt „irodalmi” stílusban fogalmazott levelet küldött a szerkesztőségnek, pontosabban nekem az Észak-Nyugat Zala újsággal kapcsolatban. Íme:
„Tisztelt Szerkeszto, tisztel gatlastalan jellemtelen e.e.
Ide tobbet ezt a szarkupasz ujsagot ne hozzak. Ha jellemtelen fdeszes fasszopast szeretnek olvasni keresek ra lehetoseget”
Úgy illik, hogy válaszol az ember a neki szóló levélre. Megtettem:
„Köszönettel vettem levelét. Azt mondják, a stílus maga az ember. Az Ön stílusa pedig fenomenális, a helyesírása nemkülönben. Látszik, hogy nem Bangóné Borbély Ildikó tanította betűvetésre.
Csak így tovább és újabb barátokat szerez itt Zalában, új hazájában. Ami az újságot illeti: olvasáson kívül másra is lehet használni. Például begyújtani a téli napokon a kályhába. S akkor büszkén tudathatja a magas intelligenciájú fővárosi polgárokkal, hogy sikerült egy fideszes fészekben leégetni a jellemtelen, f...szopó kormánypártot.
Üdvözli Önt a gátlástalan, jellemtelen e.e.”
Hát ennyi… Pontosabban a jóember a levelemre válaszolt, de csak ennyit: „Ámen”. Istent nem említette semmilyen összefüggésben.

Ekler Elemér