Mikulások rangadója Pacsán (2017.12.05., 8:45)

 

Rajtol az iskolások mezőnye.

 

Harmadik alkalommal álltak rajthoz a Pacsai Mikulás-futás résztvevői advent első vasárnapján. A baráti összejövetelként indult sportesemény mára közel ezer embert vonzó, családbarát eseménnyé nőtte ki magát.
Kicsivel délelőtt tíz óra után már rajthoz is állhatott a 65 főnyi ovis mezőny, akik a háromszáz méteres távon mérték össze gyorsaságukat, többek közt a Mikulással és segítőivel.
Őket váltották az iskolások, akiknek nyolcszáz méteres hosszon kellett bizonyítaniuk. Éppen csak az emlékérmek kiosztására volt idő a legnagyobbak erőpróbájáig. A felnőtt mezőny idén már 250 főre duzzadt, köztük 102 helyi indulóval.
A nagyokra hatezer méteres, zömében aszfaltos, részben a pacsai hegyen átvezető út várt. 
Feszült visszaszámlálás után, utca szélességben kígyózott a futók sora, hogy kiderülhessen: ki lesz a három legjobb férfi és női futó és a leggyorsabb pacsai úr és hölgy? A pálya egyébként egy erős emelkedőn visz a környező dombokra, ahol a futók a négyszáz éves hársfa előtt haladnak el, majd a kápolnát is érintik. Utóbbinál forró itallal várták a sportolókat.
Dr. Benedek Karolina, az esemény egyik megálmodója lapunknak elmondta, nagyon pozitív a program visszhangja, amit a résztvevők száma is igazol. A versenyt a helyi önkormányzat szervezi, melyhez egyre több civil segítség is társul. Minden futót emlékéremmel, mikuláscsomaggal és meleg ebéddel jutalmaznak, illetve külön oklevéllel készültek annak a 25 fiatalnak, akik a felnőtt távra neveztek, holott még a 14-et sem töltötték be. 

 

Mikulások és krampuszok a felnőttek mezőnyében.

 

A leggyorsabbak hamar vissza is tértek a rajtvonalhoz, így Korpics Attila válogatott futó nyerte a versenyt, őt Illés Mátyás és Mézes Tibor Sólyom követték. A hölgyek közül sorban Császár Éva, Szommer Héra és Mátyás Annamária lépte át a célvonalat.
Annamária ezzel a leggyorsabb pacsai hölgynek bizonyult, míg a leggyorsabb helyi férfinak járó elismerést ifj. Kelemen Tamás vehette át.
A kellemesen fáradt sportolókat ezek után a bázispontként üzemelő iskolában látták vendégül egy meleg ebéddel. Sokakat marasztalt még a jó hangulat és a kitartóbbak este közösen gyújthatták meg az első gyertyát Pacsa adventi koszorúján.
Kelemen Tamás polgármester az esemény kapcsán arról beszélt, hogy a rendezvényt igyekeznek nem kizárólag a sportra szűkíteni, ehelyett egy családbarát, közösségi programot kívánnak formálni. Ennek érdekében kísérő programokkal is készültek, így az iskola átalakult az ünnepi készülődés színterévé, ahol a helyi pedagógusok segítenek kicsiknek és nagyoknak a közelgő ünnepekhez kötődő díszek elkészítésében.

Gellén Szilárd