Mikulás-napi „Volt-fesztivál” (2017.12.12., 8:50)

Szállodának nézte a trafóházat

 

Feszültséggel teli „melegedő-szekrény”…

 

Csodálatos filmnek tartom Jirí Menczel „Az én kis falum” című alkotását. 1985-ben került moziba a csehszlovák film, s mély nyomokat hagyott bennem.
Egy szívemhez nagyon közelálló zalai faluban is forgathatta volna a világhírű rendező. Igaz, hogy Zalaegerszegen születtem, s egerszeginek is vallom magam, de egy közeli faluhoz ezer szállal kötődőm. Nem csak azért, mert van ott egy kis parasztházam, de azért is, mert őseimnek a közeli hegyen volt szőlőbirtoka. Aminek most a családom a gazdája.
Szóval ez a falu állandó témát ad. Akárcsak nyakas, éles eszű polgármestere, s polgárai.
E szép fekvésű falu egyik polgára a múlt héten Miklós-napot ünnepelve a szokásosnál is mélyebben nézett a pohár fenekére. Lett is ebből bonyodalom, lekéste a falujába induló utolsó buszt.
Hideg volt az éjszaka, s bár Miklósnak hívják, nem volt meleg köpenye, nagy szakálla…
De ott volt a buszmegálló melletti transzformátor-szekrény. Miklós barátunk fel volt szerelkezve műszaki kulcsokkal, a trafószekrény nem okozott neki problémát. Melegedni akart csak.
De nem kalkulálta be, hogy nem a Volt-fesztiválon van. A sok-sok Volt nem tűrte a betolakodót.
Az én kis falum színes egyénisége kórházba került, nyolc napon túl gyógyuló égési sérülésekkel.
A Miklós-napi köszöntőt a Zalaegerszegi Rendőrkapitányságtól kapta, ugyanis közérdekű üzem gondatlan megzavarásának vétsége elkövetésének gyanúja miatt nyomozás indult ellene.

E.E.