Mikor kérnek bocsánatot?... (2020.03.13.,10:25)

Az idő Magyarországot, Orbán Viktort igazolta

 

Orbán Viktor miniszterelnök (k), Matteo Salvini olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes (j3) és Pintér Sándor belügyminiszter (b2) határszemlén Röszkénél 2019. május 2-án

Fotó: Szecsődi Balázs/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

 

Miközben a világ a koronavírus által okozott járvánnyal küzd, méltatlanul a háttérbe szorul egy hír, pontosabban egy cikk, ami a Die Presse osztrák napilapban jelent meg. Az újság még véletlenül sem jellemezhető a jelenlegi magyar kormány, különösen pedig Orbán Viktor miniszterelnök iránti szimpátiával, hiszen közismerten liberális beállítottságú. Kapott is az újságtól éppen elég kritikát az elmúlt években Orbán Viktor és kormánya.
Cristian Ortner, a Die Presse újságírója szerint Orbán Viktornak igaza volt, és megérdemli, hogy bocsánatot kérjenek tőle. Ma már ugyanis magától értetődőnek tűnik, hogy az Európai Unió külső határait meg kell védeni a szabálytalanul érkező migránsokkal szemben.
Az újságíró politikai szempontból tanulságosnak nevezte, hogy 2015-ben az EU-ban még csak egyetlen kormányfő, Orbán Viktor fogalmazta meg ezeket a gondolatokat, és ennek értelmében következetesen védte hazája, egyben az EU külső határait.
Ma már vitathatatlan, hogy akkoriban Orbán Viktor volt az egyetlen kormányfő, aki felismerte a problémát, helyes következtetéseket vont le, és megvalósította elképzeléseit, bár Európa a legkeményebben ellenállt. Akkoriban ugyanazt tette, amit ma Görögország a görög-török határnál: ragaszkodott a határok megerősítéséhez és szükség esetén rendőrökkel való biztosításához.

 

A Die Presse újságírója szerint is igaza volt Orbán Viktornak.

Fotó: Szigetváry Zsolt – MTI

 

Cristian Ortner szerint feltétlenül bocsánatkéréssel tartozik Angela Merkel német kancellár, Werner Fayman volt osztrák kormányfő és Jean Asselborn luxemburgi szociáldemokrata politikus.
Az osztrák lap újságírója elismeri, hogy Orbán Viktor volt az egyedüli, aki azt tette, ami a kötelessége: minden erővel megvédte a határokat.
Üdvözlendő az újságíró belátása. Abban viszont nem értünk egyet, hogy csak három politikusnak kellene bocsánatot kérnie Magyarországtól, a magyar kormánytól, Orbán Viktortól. Folytatható a sor az Európai Unió vezetőivel, a Visegrádi Négyekhez tartozó országok kivételével szinte valamennyi európai ország kormányfőivel, államelnökeivel. S ami a legszomorúbb: a magyar ellenzéki pártok hazaáruló politikusaival.
Biztos vagyok abban, hogy a külföldi politikusok előbb látják be tévedésüket, mint ezek a gyűlölettől vezérelt magyarországi bajkeverők. Részükről ezt az idők végezetéig hiába várnánk.

Ekler Elemér