Megújult a „Zsini” (2020.12.15., 8:25)

 

Csaknem 80 millió forint értékű felújítás és eszközbeszerzés valósult meg.

 

Befejeződött a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem, az egykori zsinagóga (közismert nevén a „Zsini”) műemléképületének felújítása Zalaegerszegen.
A zalai megyeszékhelyen a járványügyi helyzet, a gazdasági válság ellenére folyamatosan zajlanak a beruházások – hangsúlyozta a sajtóbejáráson Balaicz Zoltán, a város polgármestere.
A hangverseny- és kiállítóterem belső modernizációjára a településfejlesztési program (TOP CLLD) keretből 33 millió forintot fordítottak: kicserélték a parkettaburkolatot, új fénytechnikát építettek ki, felújították a vizesblokkot, valamint az öltözőket. Hozzátette, a helyi védettség alatt álló épületben az akadálymentesítés részlegesen valósulhatott meg – ismertette a részleteket Balaicz Zoltán.
Kitért arra is, hogy újrafestették a belső falakat, és bár a fűtésrekonstrukció kivitelezési munkáira csak később kerül sor, a tervek már elkészültek. A több mint 19 millió forint értékű Yamaha versenyzongora a város zenei életének különlegességévé vált, a hangszer megvásárlásához az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) 13,6 millió forintot biztosított, a többi költséget önkormányzati támogatásból és magánszemélyek adományaiból finanszírozták – jelezte.
Összegzésként elmondta: csaknem 80 millió forint értékű felújítás és eszközbeszerzés valósult meg a színvonalas rendezvényeknek, hangversenyeknek, kiállításoknak otthont adó intézményben. Zalaegerszegen nagyon kevés műemléképület épület maradt fenn, ezért kiemelten fontos, hogy a helyi védettség alatt álló épületet meg tudjuk őrizni az utókornak – hívta fel a figyelmet Vigh László országgyűlési képviselő.

 

Az épület helyi védettség alatt áll.

 

Flaisz Gergő, a Keresztury Dezső VMK igazgatója kiemelte: a hangversenyterem a város legexkluzívabb közösségi tere, ha a kulturális intézményt ismét megnyithatják, színvonalas programokon mutatják majd be a fénytechnikai újításokat.
A járványhelyzetben online programokkal, a hangversenyteremben forgatott, ünnepi hangulatot idéző kisfilmek bemutatásával szólítják meg a közönséget, és próbálják meg könnyebbé tenni az emberek életét. A koronavírus-járvány az egyéni és a közösségi kapcsolatban is rombolást végzett – fogalmazott Káldi Dávid önkormányzati képviselő. A kultúra – melynek fontos színtere a hangverseny- és kiállítóterem – az egyik eszköz, amely segíti visszaépíteni a közösségeket – hangsúlyozta.
Bali Zoltán alpolgármester arról számolt be, hogy az épület előtti, korábban közösségi térként funkcionáló terület felújítása a Kovács Károly Városépítő Program egyik eleme. A zöldfelület, a térburkolatot, a közművek és a világítási rendszerek felújításának tervezésére várhatólag a következő év elején írják ki a közbeszerzést.  (Forrás: MTI)