Megújult a Landorhegyi-iskola is (2018.06.20., 8:55)

 

Balról: Kajári Attila, Vigh László, Balaicz Zoltán, Makovecz Tamás és Mátai Ferenc.

 

Ráfért már a felújítás, energetikai korszerűsítés a megyeszékhelyen a Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskolára, hiszen az átadás óta eltelt 53 év alatt gyakorlatilag nem történt érdemi rekonstrukció az intézménynél.
A munkák befejeződtek, s ezzel kapcsolatban tartottak sajtótájékoztatót minap.
Balaicz Zoltán polgármester arról is beszélt, hogy a beruházás illeszkedik a város céljai közé, hiszen elhatározott szándék, hogy 2020-ig megújuljon minden, a jövőt, a gyermekeket szolgáló intézmény. Erre 10 milliárd forintot költenek.
Vigh László országgyűlési képviselő szerint meghatározó egy gyermek életében az általános iskolai oktatás színvonala. Elismerően szólt a beruházás kivitelezéséről, hiszen a munka a tanítással párhuzamosan zajlott, s egyetlen panasz nem érkezett a tanárok, a diákok és szülők részéről.

 

Az átadás óta eltelt 53 év alatt nem történt érdemi rekonstrukció eddig.

 

A sajtótájékoztatón Kajári Attila tankerületi igazgató, Makovecz Tamás önkormányzati képviselő és Mátai Ferenc, az iskola igazgatója is elismerően szólt a városvezetés oktatási intézményeket megújító törekvéseiről, s köszönetet mondtak azért, hogy a város egyik legnagyobb oktatási intézményében immár méltó körülmények között tanulhatnak a diákok. Persze most már csak ősztől, hiszen kitört a vakáció…

(e)

***

Az iskola felújítása során a következő munkálatok történtek:
Az új tornacsarnok, a régi tornaterem, és az összekötő folyosó esetében egységes 16 cm vastagságban készült el az utólagos hőszigetelés. Egyszerűsítésre került a tantermi épületrész homlokzati, a vízszintes osztások eltűntek, egységesebb, homogénebb homlokzat került kialakításra. Ezen az épületrészen a meglévő falazatra 12-25 cm vastag hőszigetelés került.
Megvalósult a külső nyílászárók teljeskörű cseréje, az új, a legújabb hőtechnikai követelményeknek megfelelő nyílászárók a fal külső síkjára kerültek elhelyezésre.

 

Akadálymentesített vizesblokkot is kialakítottak.

 

Az épület homlokzata új színezést, a lábazatok műgyantakötésű nagyszemcsés lábazati vakolatot kaptak.
Az aula lépcső felett új felülvilágítók kerültek beépítésre, amelyek szellőztetése elektromosan kapcsolható.
Elkészült a tető hőszigetelése 10+5 cm vtg. EPS 100 expandált polisztirol habbal, új tetőösszefolyók beépítésével kompletten. Befejeződött az attika fal, és a tető felülvilágítók vb lábazatának hőszigetelése, a tető csapadékvíz szigetelése hajlaterősítőkkel együtt.
A főbejárati előtetők elbontásra kerültek, helyükre és a tornatermi épületrész bejáratai fölé acél szerkezetű polikarbonát tető készült.
Az épületben és az épület bejáratainál projektarányos akadálymentesítés megvalósult, akadálymentesített vizesblokk készült.
A gépészeti korszerűsítés keretében a hátsó udvaron kompakt kivitelű hőszivattyú került telepítésre. Elkészült a távhő vezeték kiváltása.
Világításkorszerűsítés, az iskola világítása LED technológia alkalmazásával újult meg.

 

A tető felülvilágítók is felújításra kerültek.

 

A felhasznált villamos energia csökkentése érdekében a tantermi épületrész tetejére 189 db napelem került, beépítésre kerültek a rendszerhez kapcsolódó inverterek.
A projektben vállalt kivitelezési feladatok befejeződtek. Az iskolánál folyamatban van, a fűtési rendszer problémáira megtervezett padlócsatorna kiváltása. A padlócsatorna kiváltása önkormányzati és tankerületi forrásból valósul meg. A kivitelezési feladatok érintik a hátsó lépcső egy részének elbontását is.