Megújulhat a volt Korona Szálló (egykori KISZÖV Székház) épülete is (2021.02.12.,9:30)

 

A nagyterem.

 

Az állami támogatással megvalósuló Modern Városok Program városrehabilitációs elemének részeként 2022-ben megújulhat az egykori KISZÖV székház épülete Zalaegerszegen.
A mai Kazinczy tér 11-es számú ház és a Deák tér között húzódó terület a 19. század elején egybefüggő telket alkotott. Az udvarában állt egy kisebb, földszintes fogadó, ebben talált helyet az 1838-ban szerveződött, a városi elitet magában foglaló kaszinó is. Többször megfordult itt Deák Ferenc is. 1858-ban az utcafronton új épületet emeltek. Az Arany Bárány Szálloda (és annak nagyterme) 1894-es megépítéséig ennek az épületnek a nagyterme volt a város legelegánsabb terme. Az 1877-ben létrejött Polgári Társaskör, majd ennek utódaként alakult Kereskedelmi Kör tagjai szintén itt találkoztak.
Maga az épület először Zöldfa szálloda és kávéház néven működött. Egy 1896-os hirdetésben ez olvasható: „Földszint: étterem úri közönség számára és egy ivó helyiség. Emelet: egy nagy és díszes kávéházi és teketerem, két oldalán két-két játszó helyiség és 2 vendégszoba. 2. emelet: 8 vendégszoba, egy szobaasszonyi lakhelyiség, lakás a vendéglősnek, istálló, két pince, konyha.” 1896-ban az új bérlő, korábban a Baross ligeti vendéglő „előnyösen ismert bérlője”, Domokos Ignác teljesen átalakította és ízlésesen berendezte a helyiségeket. Ekkortól változott a neve Korona szállóvá. 1896. május 4-én a szálloda nagytermében tarották a díszközgyűlés alkalmával rendezendő fogadást.

 

Az épület kívülről.

 

Bár 1894-ben felépült a tekintélyes méretű Arany Bárány Szálloda, annak drágasága miatt egy ideig mégis a Koronában bérelt helyiséget a városi elitet magában foglaló kaszinó, számos egyesületi, politikai esemény, rendezvény zajlott az épületben.
1913-ban Szente Lajos szombathelyi műépítésznek vásárolta meg 70 ezer koronáért, aki arra tett ígéretet, hogy néhány év múlva kétemeletes, új és igényes vendéglőt és hotelt épít oda. Sajnos az első világháború ezt a beruházást meghiúsította.
Az épület a két világháború között ismét szállodaként működött, nagyterme továbbra is társasági események színtere volt.
1945 után, a kommunista diktatúra első éveiben államosították, belül leegyszerűsítve, igénytelenül átalakították. 1959-ben a KISZÖV (Kisipari Szövetkezetek Országos Szövetsége) székháza lett, majd itt működött a szervezet híres táncegyüttese is. Állaga mostanra jelentősen romlott, jelentős felújítást, szinte megmentést igényel.

 

Korabeli felvétel a Korona Szállóról.

 

Az önkormányzat saját erőből soha nem tudná megújítani ezt az épületet, hiszen közel egymilliárdos ráfordítást igényel, de szerencsére a Modern Városok Program keretében, a városrehabilitációs kereten belül mégis valóra válhat az álom. A tervek készülnek, a nagyteremre vonatkozó anyagokat Balaicz Zoltán polgármester egyezteti a szakemberekkel, majd 2022-ben sor kerülhet az épület megmentésére és felújítására is, mely után kulturális és közösségi funkciót kap az ingatlan.
2015 óta a városrehabilitációs program keretében:
– Megújult a Mária Magdolna Plébánia 1763-as épülete.
– Elkészült az 1750-es botfai Erdődy-Hüvös kastély felújítása.
– Befejeződött az 1765-ös Kvártélyház és a Levéltár épületének felújítása.
–Elkészült az 1747-1769 között épült Mária Magdolna Plébániatemplom felújítása (2022 tavaszán pedig az új orgonát is avatják), a Galamb utcában új 100 férőhelyes parkoló épül, zajlik a Göcseji Múzeum teljes külső és belső felújítása, továbbá épül az új múzeumi szárny is, a Göcseji úti temetőben új ravatalozó készül, folynak a munkálatok a kézműves termékek helyi piacán, készülnek a tervek a volt KISZÖV székház (az1858-ban épült Korona Szálló) felújítására vonatkozóan, továbbá a későbbiekben megújulhat a volt tiszti klub (1900), a régi városháza (1787) és visszaépülhet az egykori mérlegház is.

 

Üdvözlőlapon is szerepelt.