„Megtettük a lehetetlent…”(2019.01.07.,11:10)

Negyven éve avatták várossá Lentit

 

Állnak balról Molnár László, a Mol-Ker Vill-Kft. alapítója, Czigány Tibor, a Városüzemeltető Nonprofit Kft. ügyvezetője, Fracz József, Kövér László, Horváth László, Vigh László országgyűlési képviselő. Ülnek: Joó Adrienn, az óvoda szülői közössége képviseletében, mellette Gál Elekné óvodavezető, Nákits Lászlóné, Kovács Lászlóné, Kocsisné János Mária és dr. Kiss Gyula. (A fotó rákattintva nagyítható.)

 

Szent Ferenc szavait idézte fel dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke Lenti várossá nyilvánításának 40. évfordulója tiszteletére tartott ünnepségen mondott beszédében. A házelnök a város fejlődése kapcsán említette meg a ferences rend alapítójának gondolatait, mely szerint először azt kell tennünk, ami szükséges, majd azt, ami lehetséges, és így érhetjük el a lehetetlent, ahogy Lenti városa is tette, az építkezés és a rombolás küzdelméből táplálkozó magyar történelmi sors útján.
A kerek évfordulós ünnep a Szent Mihály templomban tartott szentmisével kezdődött, melyet dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök celebrált. A Művelődési Központ színháztermében Horváth László, Lenti polgármestere köszöntötte a megjelenteket:

40 évvel ezelőtt kapott városi rangot Lenti, ma azonban nemcsak ezt a napot ünnepeljük, hanem a közösséget, amelyben élünk, az otthonunkat, amit szeretünk. Városnak lenni feladat, változnak az elvárások, a léptékek. Milyen volt Lenti 40 évvel ezelőtt, milyen most és milyen lesz 5-10-15 év múlva? Mindez nagyban az itt lakókon múlik, rajtunk, akiknek a város a lakóhelyünk, az otthonunk és egyúttal sorsunk is.

A polgármester a továbbiakban köszönetet mondott mindazoknak, akik tehetségükkel, munkájukkal, szorgalmukkal nemcsak a saját, de városunk boldogulásáért és közösségeikért is tettek.
Dr. Kövér László házelnök lapunknak a következőképp méltatta a kerek évfordulós Lentit:

Mindenekelőtt gratulációval kezdeném, hiszen az, hogy Lenti 40 éve város még nem jelenthet semmit, de az a tény, hogy az eltelt időszakban – különösen az utóbbi 10 évben – ekkorát fejlődött, az érdeme a település polgárainak, közösségének és természetesen érdeme a város vezetőinek is. Érdeme még a megyei politikusoknak, akik ehhez azért segítséget adtak és bizonyára benne van ebben, amit hála Istennek az elmúlt nyolc esztendőben Magyarország kormánya tudott adni Lentinek. Egyet emelnék ki ebből, megszabadítottuk az adósságállománytól az önkormányzatokat, így Lentit is és a felszabaduló forrásokat részben olyan fejlesztésekre tudták fordítani, amelyek most már szárba szökkentek, sőt virágzanak. Látszik, hogy a város nem csak egy történelem adta szükséghelyzetből lett várossá – gondolok itt Lendva elcsatolására –, hanem valóban város a szó minden értelmében.

 

A Lenti Városüzemeltető Nonprofit Kft. nevében veszi át Czigány Tibor ügyvezető a díjat.

 

Az ünnepség folytatásában a városi kitüntetések átadása következett. Lenti Város Önkormányzata Lenti Városért Díj kitüntetést adományozott a Lenti Városüzemeltető Nonprofit Kft.-nek. Lenti Város Közösségi Életéért Díjat a Lenti Mesevár Óvoda Szülői Közösségének. Lenti Város Közszolgálatáért Díjat Kovács Lászlónénak, a Lenti Polgármesteri Hivatal köztisztviselőjének. Lenti Város Oktatásáért Díjat kapott Nákits Lászlóné, a Lenti Mesevár Óvoda óvodapedagógusa. Ugyancsak Lenti Város Oktatásáért Díjat kapott Fracz József, a Lenti Vörösmarty Mihály Általános Iskola intézményvezető-helyettese.  Lenti Város Egészségügyéért Díjat dr. Kiss Gyula, a dr. Hetés Ferenc Szakorvosi Rendelőintézet bőrgyógyász főorvosa vehette át. Lenti Város Szociális Gondoskodásáért és Gyermekvédelméért Díjat kapott Kocsisné János Mária, a Kolping Gondozási Központ Lenti és kistérsége intézmény gondozónője. Lenti Város Gazdaságáért Díjat vehetett át a Mol-Ker-Vill Kft. családi vállalkozás képviseletében Molnár László ügyvezető.
Az ünnepi műsorban a korábbi városi kitüntettek működtek közre, így Seres Dóra világhírű fuvolaművész, ifj. Horváth Károly népzenész és a Kerka Táncegyüttes. A műsor után a képviselő-testület tagjai egy-egy városi naptárral kedveskedtek a résztvevőknek, majd forralt boros koccintással és tűzijátékkal ért véget a városi ünnep.

dj